cojemy.pl > Dania główne > Risotto z baraniną

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Risotto z baraniną

Formy potrawy: danie główne, zapiekane, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki potrawy

25dag baraniny z łopatki lub karkówki
25dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35dag ryżu
2 łyżki masła
800ml rosołu
250ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz

Przyrządzanie

Mięso opłukać, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę. Rozgrzać w naczyniu jedną łyżkę masła, dodać mięso, szynkę, sól, pieprz, podlać 125 ml rosołu. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Cebulę obrać, utrzeć na tarce. Rozgrzać pozostałe masło, dodać cebulę, wlać wino, dusić bez przykrycia do całkowitego odparowania wina - zajmie to około 30 minut.
Ryż sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, osączyć. Wymieszać z cebulą i 2 łyżkami parmezanu, zalać pozostałym rosołem, osolić, gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
Baraninę przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ryżem, polać sosem w którym dusiło się mieso, posypać pozostałym parmezanem.
Zapiekać w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st. C przez 10 minut.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Baranina, Boczek, Cebula, Karkówka (każdy rodzaj), Masło, Parmezan (rodzaj sera żółtego), Pieprz, Rosół, Ryż, Ser żółty, Szynka, Sól kuchenna, Wino

Podobne przepisy

Kasza zapiekana z baraniną

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50dag chudej baraniny
200ml octu 3%
200g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10dag orzeszków ziemnych
6dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
» zobacz przepis

Risotto z boczku i kapusty

Forma potrawy: Danie główne
2 łyżki oleju
225g plasterków wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w paski
1 duża cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
14 zielonej lub białej kapusty, pokrojonej w paski
175g czerwonej papryki z puszki, odcedzonej i pokrojonej w plastry
425g ugotowanego ryżu
» zobacz przepis

Risotto z makreli

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
25dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła
50dag pomidorów
25dag wędzonej makreli
sól, pieprz
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.