MENU
ZWIŃ MENU

Risotto z baraniną

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki

25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz

Przyrządzanie

Mięso opłukać, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę. Rozgrzać w naczyniu jedną łyżkę masła, dodać mięso, szynkę, sól, pieprz, podlać 125 ml rosołu. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
 
Cebulę obrać, utrzeć na tarce. Rozgrzać pozostałe masło, dodać cebulę, wlać wino, dusić bez przykrycia do całkowitego odparowania wina - zajmie to około 30 minut.
 
Ryż sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, osączyć. Wymieszać z cebulą i 2 łyżkami parmezanu, zalać pozostałym rosołem, osolić, gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
 
Baraninę przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ryżem, polać sosem w którym dusiło się mieso, posypać pozostałym parmezanem.
 
Zapiekać w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st. C przez 10 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kasza zapiekana z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

50 dag chudej baraniny
200 ml octu 3%
200 g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10 dag orzeszków ziemnych
6 dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
 

Risotto z makreli

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

25 dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła
50 dag pomidorów
25 dag wędzonej makreli
sól, pieprz
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny

Risotto z boczku i kapusty

Forma potrawy: Dania główne

2 łyżki oleju
225g plasterków wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w paski
1 duża cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
14 zielonej lub białej kapusty, pokrojonej w paski
175g czerwonej papryki z puszki, odcedzonej i pokrojonej w plastry
425g ugotowanego ryżu