Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50 dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120 g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15 g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 20 cm. Zapiec pod przykryciem (użyć folii aluminiowej lub papieru do pieczenia obciążonego kilkoma ziarnami fasoli) w piecu nagrzanym do temperatury 200 st. C przez około 10-12 min.
Mięso z kurczaka pokroić. Cebulę obrać, pokroić na talarki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, resztę pokroić w krążki. Na maśle zeszklić cebule i zmiażdżony czosnek, dodać mięso z kurczaka, zrumienić, dodać krążki papryki, koncentrat pomidorowy i smażyć przezminutę. Schłodzić.
Jajo rozbić ze śmietaną, wymieszać z pietruszką i tymiankiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z masą z kurczaka i papryki. Wlać na zapieczony spód tarty. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
Forma potrawy: Sałatki
300 g gotowanego mięsa kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
puszka mandarynek
2 łyżki płatków migdałów
sól, cukier, pieprz
papryka słodka
50g majonezu (np. kieleckiego)
2 łyżki koniaku
3 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
4 liście sałaty
12 czereśni z kompotu
pietruszka
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
8 jaj na twardo
2 bułki
2 cebule
łyżeczka posiekanego selera
4 łyżki masła
surowe jajo
papryka do przyprawienia
sól, pieprz
zielenina
tarta bułka
margaryna do smażenia
Forma potrawy: Dania główne
50 dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
Forma potrawy: Dania główne
1/2 kg kiełbasy
100 g boczku
1 paczka (125 g) puree ziemniaczanego
750 g żółtego sera
1 papryka
1 cebula
sól
papryka w proszku