Ciasto:
20dag mąki
10dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 20 cm. Zapiec pod przykryciem (użyć folii aluminiowej lub papieru do pieczenia obciążonego kilkoma ziarnami fasoli) w piecu nagrzanym do temperatury 200 st. C przez około 10-12 min.
Mięso z kurczaka pokroić. Cebulę obrać, pokroić na talarki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, resztę pokroić w krążki. Na maśle zeszklić cebule i zmiażdżony czosnek, dodać mięso z kurczaka, zrumienić, dodać krążki papryki, koncentrat pomidorowy i smażyć przezminutę. Schłodzić.
Jajo rozbić ze śmietaną, wymieszać z pietruszką i tymiankiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z masą z kurczaka i papryki. Wlać na zapieczony spód tarty. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.