cojemy.pl > Dania główne > Pierożki z kaszą gryczaną

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z krewetkami i cytryną

Pierożki z kaszą gryczaną

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

Farsz:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5dag suszonych grzybów
10dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku

Przyrządzanie

Najpierw przygotować farsz: opłukać suszone grzyby i zamoczyć w mleku na 2 godziny. Odsączyć i gotować w niewielkiej ilości wody przez około 30 minut. Odcedzić i drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać i lekko zrumienić na łyżce masła. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Kaszę wymieszać z cebulą, boczkiem i grzybami, i podsmażyć na pozostałym maśle, przy tym mieszając, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, śmietanę i jedno jajko. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty, na każdy położyć farsz, złożyć na połowę po przekątnej i zlepić brzegi.
Żaroodporne naczynie posmarować margaryną i ułożyć w nim pierożki, zostawiając odstępy. Wierzch pierożków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: opakowanie kaszy gryczanej KUPIEC.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Cebula, Grzyby suszone, Jajka, Kasza (każdy rodzaj), Kasza gryczana, Margaryna, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
» zobacz przepis

Rolada wieprzowa z kaszą

Forma potrawy: Danie główne
75dag mięsa od łopatki wieprzowej
Nadzienie:
20dag kaszy gryczanej
2dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pierożki z czarnymi porzeczkami

Forma potrawy: Ciasto
40dag (około 2 szklanki) mąki
4dag drożdży
2 jaja
5dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Danie główne
0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
» zobacz przepis

Pierożki serowe z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
25dag margaryny
25dag twarogu
75dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
» zobacz przepis

Kasza jaglana z rodzynkami

Forma potrawy: Kolacja, Śniadanie, Danie główne
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
» zobacz przepis

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
» zobacz przepis

Karp po krakowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
8dag kaszy gryczanej
2dag tłuszczu do kaszy
5dag suszonych grzybów
8dag cebuli
2 żółtka
200ml śmietany
sól, pieprz
» zobacz przepis

Suflet z kaszą manną

Forma potrawy: Śniadanie
5dag kaszy manny
10dag sera twarogowego
10dag jabłek
4 jaja
5dag cukru pudru
sól
cynamon
» zobacz przepis

Tort miodowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy

Masa:
15dag margaryny
25dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych
» zobacz przepis

Gulasz wołowy

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
15dag cebuli
2dag mąki
2dag ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Do podania:
ziemniaki lub makaron lub kasza
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
25dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30dag kiełbasy
30dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.