Farsz:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5dag suszonych grzybów
10dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
Najpierw przygotować farsz: opłukać suszone grzyby i zamoczyć w mleku na 2 godziny. Odsączyć i gotować w niewielkiej ilości wody przez około 30 minut. Odcedzić i drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać i lekko zrumienić na łyżce masła. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Kaszę wymieszać z cebulą, boczkiem i grzybami, i podsmażyć na pozostałym maśle, przy tym mieszając, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, śmietanę i jedno jajko. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty, na każdy położyć farsz, złożyć na połowę po przekątnej i zlepić brzegi.
Żaroodporne naczynie posmarować margaryną i ułożyć w nim pierożki, zostawiając odstępy. Wierzch pierożków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: opakowanie kaszy gryczanej KUPIEC.