Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4
Farsz:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5 dag suszonych grzybów
10 dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
Najpierw przygotować farsz: opłukać suszone grzyby i zamoczyć w mleku na 2 godziny. Odsączyć i gotować w niewielkiej ilości wody przez około 30 minut. Odcedzić i drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać i lekko zrumienić na łyżce masła. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Kaszę wymieszać z cebulą, boczkiem i grzybami, i podsmażyć na pozostałym maśle, przy tym mieszając, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, śmietanę i jedno jajko. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty, na każdy położyć farsz, złożyć na połowę po przekątnej i zlepić brzegi.
Żaroodporne naczynie posmarować margaryną i ułożyć w nim pierożki, zostawiając odstępy. Wierzch pierożków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: opakowanie kaszy gryczanej KUPIEC.
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Pierożki z czarnymi porzeczkami
Forma potrawy: Ciasta
40 dag (około 2 szklanki) mąki
4 dag drożdży
2 jaja
5 dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13 dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
400 ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20 dag jabłek
10 dag słoniny
25 dag ziemniaków
8 dag cebuli
sól, pieprz