cojemy.pl > Dania główne > Rolada wieprzowa z kaszą

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z boczkiem, cebulą i papryką

Rolada wieprzowa z kaszą

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki potrawy

75dag mięsa od łopatki wieprzowej
Nadzienie:
20dag kaszy gryczanej
2dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz

Przyrządzanie

Grzyby dokładnie umyć, po czym zalać zimną wodą. Moczyć przez 2 godziny, potem gotować w wodzie w której się moczyły, aż będę miękkie. Wyjąć, drobno posiekać. Wywar odparować do 150 ml, przecedzić.
Do garnka wlać 250 ml wody i wywar z grzybów, zagotować. Dodać 2 łyżki masła, posiekane grzyby, wsypać kaszę gryczaną, posolić, wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Obrać i posiekać cebulę, następnie wymieszać ją z kaszą.
Opłukać mięso, usunąć z niego scięgna, rozciąć wzdłuż włókien, by powstał płaski, prostokątny płat. Pobić silnie tłuczkiem i wyrównać brzegi. Osolić i posypać pieprzem.
Na rozpłaszczone mięso nałożyć kaszę, zwinąć w rulon, związać bawełnianą nitką co około 2-3 cm, podobnie jak baleron. Podsmażyć na pozostałym maśle, przełożyć do brytfanny, oblać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godzinę, polewając często sosem wytwarzającym się podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia polać mięso śmietaną rozbitą z mąką i piec, do czasu aż mięso się zrumieni. Wyjąć z brytfanny, pokroić na grube plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem z pieczenia.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Grzyby suszone, Kasza (każdy rodzaj), Kasza gryczana, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Sól kuchenna, Wieprzowina, Śmietana

Podobne przepisy

Rolada serowa

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
50dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15dag pieczarek
» zobacz przepis

Karp po krakowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
8dag kaszy gryczanej
2dag tłuszczu do kaszy
5dag suszonych grzybów
8dag cebuli
2 żółtka
200ml śmietany
sól, pieprz
» zobacz przepis

Tort miodowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy

Masa:
15dag margaryny
25dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych
» zobacz przepis

Wykwintna rolada z mintaja

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
400g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
» zobacz przepis

Suflet z kaszą manną

Forma potrawy: Śniadanie
5dag kaszy manny
10dag sera twarogowego
10dag jabłek
4 jaja
5dag cukru pudru
sól
cynamon
» zobacz przepis

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasto
4 jaja
7dag mielonych orzechów włoskich
7dag cukru
25dag bitej śmietany
» zobacz przepis

Kasza jaglana z rodzynkami

Forma potrawy: Kolacja, Śniadanie, Danie główne
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
» zobacz przepis

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
» zobacz przepis

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Danie główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
» zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza
» zobacz przepis

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
» zobacz przepis

Szarlotka ze śmietaną

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10dag margaryny
4 żółtka
25dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.