MENU
ZWIŃ MENU

Rolada wieprzowa z kaszą

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki

75 dag mięsa od łopatki wieprzowej
 
Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej
2 dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz

Przyrządzanie

Grzyby dokładnie umyć, po czym zalać zimną wodą. Moczyć przez 2 godziny, potem gotować w wodzie w której się moczyły, aż będę miękkie. Wyjąć, drobno posiekać. Wywar odparować do 150 ml, przecedzić.
 
Do garnka wlać 250 ml wody i wywar z grzybów, zagotować. Dodać 2 łyżki masła, posiekane grzyby, wsypać kaszę gryczaną, posolić, wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Obrać i posiekać cebulę, następnie wymieszać ją z kaszą.
 
Opłukać mięso, usunąć z niego scięgna, rozciąć wzdłuż włókien, by powstał płaski, prostokątny płat. Pobić silnie tłuczkiem i wyrównać brzegi. Osolić i posypać pieprzem.
 
Na rozpłaszczone mięso nałożyć kaszę, zwinąć w rulon, związać bawełnianą nitką co około 2-3 cm, podobnie jak baleron. Podsmażyć na pozostałym maśle, przełożyć do brytfanny, oblać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godzinę, polewając często sosem wytwarzającym się podczas pieczenia.
 
Pod koniec pieczenia polać mięso śmietaną rozbitą z mąką i piec, do czasu aż mięso się zrumieni. Wyjąć z brytfanny, pokroić na grube plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem z pieczenia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasta

4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany

Rolada serowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50 dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15 dag pieczarek

Suflet z kaszą manną

Forma potrawy: Śniadania

 
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon
 

Kasza jaglana z rodzynkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania

szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny