Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.
75 dag mięsa od łopatki wieprzowej
Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej
2 dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
Grzyby dokładnie umyć, po czym zalać zimną wodą. Moczyć przez 2 godziny, potem gotować w wodzie w której się moczyły, aż będę miękkie. Wyjąć, drobno posiekać. Wywar odparować do 150 ml, przecedzić.
Do garnka wlać 250 ml wody i wywar z grzybów, zagotować. Dodać 2 łyżki masła, posiekane grzyby, wsypać kaszę gryczaną, posolić, wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Obrać i posiekać cebulę, następnie wymieszać ją z kaszą.
Opłukać mięso, usunąć z niego scięgna, rozciąć wzdłuż włókien, by powstał płaski, prostokątny płat. Pobić silnie tłuczkiem i wyrównać brzegi. Osolić i posypać pieprzem.
Na rozpłaszczone mięso nałożyć kaszę, zwinąć w rulon, związać bawełnianą nitką co około 2-3 cm, podobnie jak baleron. Podsmażyć na pozostałym maśle, przełożyć do brytfanny, oblać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godzinę, polewając często sosem wytwarzającym się podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia polać mięso śmietaną rozbitą z mąką i piec, do czasu aż mięso się zrumieni. Wyjąć z brytfanny, pokroić na grube plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem z pieczenia.
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50 dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15 dag pieczarek
Forma potrawy: Śniadania
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny