MENU
ZWIŃ MENU

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki

25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
 

Przyrządzanie

Soczewicę dobrze wypłukać, zalać wodą i odstawić na jedną dobę.
 
Soczewicę odcedzić i przełożyć do dużego garnka, zalać 625 ml wody, następnie gotować do miękkości na małym ogniu przez około godzinę i  15 minut.
 
Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, cukinię i pory pokroić na plasterki. Jarzyny połączyć z soczewicą, dodać sól i pieprz, następnie gotować 15-20 min.
 
Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać roztarty czosnek, smażyć jeszcze przez minutę. Połączyć z soczewicą i jarzynami.
 
Posiekaną pietruszkę przełożyć do garnka, wymieszać z soczewicą. Dodać sok cytrynowy i gotować jeszcze 2 minuty.
 
Gulasz przełożyć do dużej miski i podać. Można też podać na zimno z gorącym chlebkiem typu pitta.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa z soczewicy i pomidorów

Forma potrawy: Zupy, Kolacje

100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupy

50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupy

900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina

Gulasz z marchewką

Forma potrawy: Dania główne

40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego