Przepisy z cytryną
Kolorem zielonym zaznaczono cytryna
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder
pół gęsi
cebula
sok z połowy cytryny
łyżka wiórków kokosowych
pół szklanki śmietany
4 banany
po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
łyżeczka curry
olej, pieprz, sól
2 duże dojrzałe avocado
200ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Ciasto:
250g mąki
50g masła
20g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
Warstwa wierzchnia:
100g masła
125g miodu
200g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki
Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30g cukru
150g masła
150–200g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania
4 żółtka
100g cukru
50g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100g zmielonych orzechów
200g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20ml rumu
4 białka
szczypta soli
750g dyni
3 cebule
2 jabłka
4 łyżki korniszonów
4 jaja ugotowane na twardo
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
5 łyżek siekanej natki pietruszki
cukier, pieprz, sól
250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1kg cukinii lub brokułów
400g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku
Do podania:
pieczywo
100g pomidorków koktajlowych
cukinia
kalarepa
2 marchewki
2 łyżki soku z cytryny
sól jodowana
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki orzechów włoskich
dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia