Forma potrawy: Dania główne
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4 kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia
Cienkie kotlety cielence rozbić na jeszcze cieńsze. Ugotować makaron na dość twardawy. Przygotować talerz z rozbitym jajkiem i talerz z mąką. Do mąki dosypać trochę pieprzu. Umaczać kotlety w mące, jajku, mące, kłaść na rozgrzane masło (masła dużo), szybko przysmażyć po obu stronach, zdjąć.
Na patelnie wsypać pokrojone pieczarki, podsmażyć na brązowo. Dodać białe wino, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać rosół i winogrona. Ułożyć na patelni kotlety, przykryć i na malutkim ogniu dusić 20 minut. Sprawdzać poziom płynu.
W ostatniej chwili przelac makaron wrzątkiem. Warzywa obrać, pokroić na duże kawałki, posypać odrobiną cukru, soli i pieprzu, i dusić z małą ilością masła i 2 łyżkami wody na malutkim ogniu 5-7 minut, aby były twardawe, ale nie surowe.
Talerze przed podaniem ogrzać w piecu albo na garnku, zimne mogą wyssać ciepło z potrawy.
Na każdym talerzu ułożyć trochę makaronu, kotlet, warzywa, i polać małą ilością sosu.
Każdy kotlet spryskać 4-5 kroplami (nie więcej) soku cytrynowego.
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym
Forma potrawy: Dania główne
15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki