cojemy.pl > Ciasta > Strudel austriacki

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym

Strudel austriacki

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2dag drożdży
tłuszcz do formy

Nadzienie:
50dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder

Przyrządzanie

Z podanych składników i z ciepłym mlekiem, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Formę dobrać takiej wielkości, aby ciasto po rozkawałkowaniu zwisało za formę, dla przykrycia nim nadzienia.

Twarożek rozetrzeć z cukrem, żółtkiem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową. Rodzynki wymyć, odsączyć. Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać z twarożkiem, dodać kaszę i rodzynki. Wyłożyć równomiernie Masę serową na ciasto.

Przykryć nadzienie zwisającym ciastem, posmarować masłem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Drożdże, Jajka, Kasza (każdy rodzaj), Kasza manna, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Rodzynki, Ser biały, twaróg, Sól kuchenna, Wanilia, Śmietana

Podobne przepisy

Strudel z truskawkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70dag truskawek
20dag cukru
cukier waniliowy
4dag margaryny
6-8dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4dag cukru pudru do posypania
» zobacz przepis

Strudel z nadzieniem migdałowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
350g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:
300g migdałów
300ml mleka
180g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
» zobacz przepis

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.