MENU
ZWIŃ MENU

Konfitura prababci z dyni

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru

Przyrządzanie

Z rozkrojonej i oczyszczonej z pestek dyni powykrawać łyżeczką od wydrążania kartofli 1 funt okrągłych kulek lub pokrajać w drobną kostkę, albo talarki.

Obgotować je w wodzie, a potem przelać zimną wodą, skropić sokiem z cytryny i kieliszkiem araku. Następnie zalać lekkim syropem z jednym funtem cukru i smażyć przez 10 minut.

Nazajutrz dodać drugi funt cukru do syropu, wygotować go do odpowiedniej gęstości, a potem smażyć na wolnym ogniu dynię, aż się zrobi przezroczysta.

Taka konfitura, osączona z syropu jest dobra do ciasta.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Konfitura z pomarańczy

Forma potrawy: Przetwory

1 kg pomarańczy
750 g cukru

Konfitura z winogron i orzechów

Forma potrawy: Desery, Przetwory

2 kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5 kg cukru kryształ
25 dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody
 

Konfitura dyniowo-waniliowa

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
3 pomarańcze
3 laski wanilii
50 ml soku z cytryny
500 g cukru żelującego

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatki

300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód