Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru
Z rozkrojonej i oczyszczonej z pestek dyni powykrawać łyżeczką od wydrążania kartofli 1 funt okrągłych kulek lub pokrajać w drobną kostkę, albo talarki.
Obgotować je w wodzie, a potem przelać zimną wodą, skropić sokiem z cytryny i kieliszkiem araku. Następnie zalać lekkim syropem z jednym funtem cukru i smażyć przez 10 minut.
Nazajutrz dodać drugi funt cukru do syropu, wygotować go do odpowiedniej gęstości, a potem smażyć na wolnym ogniu dynię, aż się zrobi przezroczysta.
Taka konfitura, osączona z syropu jest dobra do ciasta.
Konfitura z winogron i orzechów
Forma potrawy: Desery, Przetwory
2 kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5 kg cukru kryształ
25 dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
3 pomarańcze
3 laski wanilii
50 ml soku z cytryny
500 g cukru żelującego
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód