MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z dyni i jabłek

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

250 g dyni
250 g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Przyrządzanie

Z cukru i 1/4 szklanki wody przygotować syrop (część wody można zastąpić sokiem z żurawin, aby sałatka miała ostrzejszy smak), dodać do niego sok z cytryny lub kwasek cytrynowy oraz otartą skórkę z cytryny.

Dynię i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach (jabłka można też pokroić na drobne paseczki po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych).

Jabłka i dynię lekko wymieszać, przełożyć do salaterki lub kompotierek, zalać syropem, ostudzić.

Podawać dobrze ochłodzoną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Desery

500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku

Surówka z dyni

Forma potrawy: Sałatki

300 g dyni
250 g jabłek lub kwaszonej kapusty
1 cytryna
1 łyżka cukru
2–3 łyżki oleju
1 mały pęczek zielonej pietruszki

Sałatka z buraków i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

90g buraków
25g jabłek
5g chrzanu
5g oleju
3g cukru
kwasek cytrynowy
sól
 

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon