Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
250 g dyni
250 g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Z cukru i 1/4 szklanki wody przygotować syrop (część wody można zastąpić sokiem z żurawin, aby sałatka miała ostrzejszy smak), dodać do niego sok z cytryny lub kwasek cytrynowy oraz otartą skórkę z cytryny.
Dynię i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach (jabłka można też pokroić na drobne paseczki po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych).
Jabłka i dynię lekko wymieszać, przełożyć do salaterki lub kompotierek, zalać syropem, ostudzić.
Podawać dobrze ochłodzoną.
Forma potrawy: Desery
500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku
Forma potrawy: Sałatki
300 g dyni
250 g jabłek lub kwaszonej kapusty
1 cytryna
1 łyżka cukru
2–3 łyżki oleju
1 mały pęczek zielonej pietruszki
Forma potrawy: Sałatki
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon