Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
1 kg cukinii lub brokułów
400 g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku
Do podania:
pieczywo
Ugotowaną cukinię (lub brokuły) ostudzić, obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem i musztardą.
Cebulę obrać, pokrajać w cienkie piórka i wymieszać z sosem. Jabłka obrać, pokrajać w drobną kostkę, połączyć z sosem.
Pokrojoną cukinię/brokuły wymieszać z sosem, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem. Połączyć z pokrojonymi pomidorami i jajami na twardo. Sałatkę posypać natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Sałatka z kabaczków lub cukinii
Forma potrawy: Sałatki
500 g kabaczków lub cukinii
150 g jabłek
100 g kwaszonego ogórka
150 g sosu majonezowego
sól, cukier
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
koperek
Forma potrawy: Sałatki
30 dag brokułów
sól
kilka rzodkiewek
2 czerwone papryki
1 jabłko
1 jajo ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
1/2 szklanki majonezu
sok z cytryny
cukier
pieprz
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody