Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
4 żółtka
100 g cukru
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100 g zmielonych orzechów
200 g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
4 białka
szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać bułkę tartą, skórkę z cytryny, orzechy i dynię. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i wymieszać.
Białka ubić z solą na sztywną pianę i starannie wymieszać z masą. Wszystko przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm) i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika, piec ok. 45 min w temperaturze 200°C.
Przed podaniem schłodzić.
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera
Forma potrawy: Desery
300 g dyni (np. Hokkaido)
250 g śmietany kremowej
100 g miodu
1–2 laski wanilii
50 g ciasteczek migdałowych (amaretti)
Forma potrawy: Ciasta
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka
Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu