MENU
ZWIŃ MENU

Neutralna sałatka z cukinii i pomidorów

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

100 g pomidorków koktajlowych
cukinia
kalarepa
2 marchewki
2 łyżki soku z cytryny
sól jodowana
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki orzechów włoskich

Przyrządzanie

Pomidory umyć, pokroić na połówki, usunąć twarde szypułki. Cukinię umyć i oczyścić, a następnie pokroić w cienkie słupki. Kalarepę i marchewkę umyć, obrać i strugać na cienkie plasterki.

Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i solą. Wycisnąć czosnek i dodać do sosu.

Nałożyć na talerze po łyżce sosu. Ułożyć warzywa i polać je resztą sosu.

Całość przybrać listkami pietruszki i orzechami włoskimi.

Potrawa odpowiednia dla osób z grupą krwi 0.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli

Sałatka z kabaczków lub cukinii

Forma potrawy: Sałatki

500 g kabaczków lub cukinii
150 g jabłek
100 g kwaszonego ogórka
150 g sosu majonezowego
sól, cukier
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
koperek

Najprostsza surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki

250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody

Egerska surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki

250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki

Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól