Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
100 g pomidorków koktajlowych
cukinia
kalarepa
2 marchewki
2 łyżki soku z cytryny
sól jodowana
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki orzechów włoskich
Pomidory umyć, pokroić na połówki, usunąć twarde szypułki. Cukinię umyć i oczyścić, a następnie pokroić w cienkie słupki. Kalarepę i marchewkę umyć, obrać i strugać na cienkie plasterki.
Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i solą. Wycisnąć czosnek i dodać do sosu.
Nałożyć na talerze po łyżce sosu. Ułożyć warzywa i polać je resztą sosu.
Całość przybrać listkami pietruszki i orzechami włoskimi.
Potrawa odpowiednia dla osób z grupą krwi 0.
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Sałatka z kabaczków lub cukinii
Forma potrawy: Sałatki
500 g kabaczków lub cukinii
150 g jabłek
100 g kwaszonego ogórka
150 g sosu majonezowego
sól, cukier
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
koperek
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki
Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól