Forma potrawy: Dania główne
pół gęsi
cebula
sok z połowy cytryny
łyżka wiórków kokosowych
pół szklanki śmietany
4 banany
po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
łyżeczka curry
olej, pieprz, sól
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić na małe porcje.
Natrzeć sokiem z cytryny, solą, zmielonym cynaminem, goździkami, imbirem i kardamonem. Odstawić na pół godziny.
Olej rozgrać na patelni, obsmażyć porcje gęsi, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu.
Cebulę posiekać, podsmażyć i przełożyć do gęsi. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z curry i wiórkami kokosowymi.
Miękkie mięso przełożyć na żaroodporny półmisek, obłożyć plasterkami bananów, zalać sosem z duszenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Zapiekać około 15 minut. Podawać z ryżem.
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta
3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo