Ciasto:
250g mąki
50g masła
20g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
Warstwa wierzchnia:
100g masła
125g miodu
200g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki
Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30g cukru
150g masła
Mąkę połączyć z miękkim masłem, dodać skórkę z cytryny i sól. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem, dodać do ciasta, zagnieść. Ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do czasu podwojenia objętości.
Składniki warstwy wierzchniej wymieszać i zagotować mieszając, odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wymieszać posypanymi mąką dłońmi, wyłożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 30 cm. Zostawić na 15 minut. Następnie wyłożyć na nie warstwę wierzchnią i piec w ogrzanym do 225°C piekarniku przez 20 min (środkowy poziom pieca). Wyjąć z tortownicy, zostawić do ostygnięcia.
Budyń zagotować z mlekiem i cukrem. Po schłodzeniu ubić z miękkim masłem. Schłodzone ciasto przekroić w połowie równolegle do podstawy, włożyć krem, całość przykryć wystudzoną masą miodowo-migdałową.