cojemy.pl > Ciasta > Użądlenie pszczoły

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek

Użądlenie pszczoły

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki potrawy

Ciasto:
250g mąki
50g masła
20g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny

Warstwa wierzchnia:
100g masła
125g miodu
200g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki

Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30g cukru
150g masła

Przyrządzanie

Mąkę połączyć z miękkim masłem, dodać skórkę z cytryny i sól. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem, dodać do ciasta, zagnieść. Ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do czasu podwojenia objętości.

Składniki warstwy wierzchniej wymieszać i zagotować mieszając, odstawić do ostygnięcia.

Ciasto wymieszać posypanymi mąką dłońmi, wyłożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 30 cm. Zostawić na 15 minut. Następnie wyłożyć na nie warstwę wierzchnią i piec w ogrzanym do 225°C piekarniku przez 20 min (środkowy poziom pieca). Wyjąć z tortownicy, zostawić do ostygnięcia.

Budyń zagotować z mlekiem i cukrem. Po schłodzeniu ubić z miękkim masłem. Schłodzone ciasto przekroić w połowie równolegle do podstawy, włożyć krem, całość przykryć wystudzoną masą miodowo-migdałową.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Budyń, Cukier, Cytryna, Drożdże, Masło, Migdały, Miód, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Sól kuchenna, Śmietana
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.