Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 8, czas przygotowania: 2 godz.
Ciasto:
250 g mąki
50 g masła
20 g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
Warstwa wierzchnia:
100 g masła
125 g miodu
200 g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki
Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30 g cukru
150 g masła
Mąkę połączyć z miękkim masłem, dodać skórkę z cytryny i sól. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem, dodać do ciasta, zagnieść. Ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do czasu podwojenia objętości.
Składniki warstwy wierzchniej wymieszać i zagotować mieszając, odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wymieszać posypanymi mąką dłońmi, wyłożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 30 cm. Zostawić na 15 minut. Następnie wyłożyć na nie warstwę wierzchnią i piec w ogrzanym do 225°C piekarniku przez 20 min (środkowy poziom pieca). Wyjąć z tortownicy, zostawić do ostygnięcia.
Budyń zagotować z mlekiem i cukrem. Po schłodzeniu ubić z miękkim masłem. Schłodzone ciasto przekroić w połowie równolegle do podstawy, włożyć krem, całość przykryć wystudzoną masą miodowo-migdałową.
Forma potrawy: Przetwory
2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
Pierniczki miodowe z polewą czekoladową
Forma potrawy: Ciasta
Pierniczki:
15 dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia
Polewa:
200 g czekolady
200 ml śmietanki
Forma potrawy: Napoje
1 szklanka jogurtu
pół szklanki mleka
miód do smaku
Forma potrawy: Ciasta
1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia