MENU
ZWIŃ MENU

Surówka z dyni i jabłek na słodko

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

150–200 g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania

Przyrządzanie

Plaster dyni obrać ze skóry, oddzielić części miękkie wraz z pestkami, umyć. Jabłko umyć w gorącej wodzie wraz ze skórką, przekroić i usunąć pestki i gniazda nasienne.

Dynię i jabłko zetrzeć na plastikowej tarce na soczystą masę, dodać cukier, sok z cytryny i trochę zmielonego cynamonu lub utartej wanilii, zależnie od upodobania.

Część jabłka można zastąpić dojrzałą gruszką.

Surówka powinna mieć smak owocowy. Podawać w kompotierkach lub pucharkach, przybraną barwnymi owocami (malinami, truskawkami, poziomkami itp.).

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Surówka z dyni

Forma potrawy: Sałatki

300 g dyni
250 g jabłek lub kwaszonej kapusty
1 cytryna
1 łyżka cukru
2–3 łyżki oleju
1 mały pęczek zielonej pietruszki

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Desery

500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku

Surówka z jabłek z dynią

Forma potrawy: Sałatki

3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon