Przepisy z ziemniakami
Kolorem zielonym zaznaczono ziemniaki
1-1,2kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500ml wody
sól
Sos koperkowy:
250ml wywaru z ryby
250ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól
Do podania:
kartofle
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
15dag cebuli
2dag mąki
2dag ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Do podania:
ziemniaki lub makaron lub kasza
60dag schabu
tłuszcz do smażenia
2dag mąki
2dag grzybów suszonych
20dag kapusty kwaszonej
5dag cebuli
3dag tłuszczu
2dag mąki
4 sztuki usmażonych naleśników
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki i surówki
4 duże pomidory
25dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
150-200g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
40dag twardego sera żółtego typu gouda
5 łyżek pszennej mąki razowej
1 łyżka otrąb owsianych
3 jajka
1/3 szklanki kefiru
6-7 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka łagodnego curry
olej do smażenia
sos sojowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Do podania:
surówki,
ziemniaki
80dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól
Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól
Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
pół gęsi
2 łyżki mąki
2 szklanki żuru
15dag boczku wędzonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli
Do podania:
ziemniaki