cojemy.pl > Warzywa > Ziemniaki > Przepisy na potrawy > Strona numer 8

Przepisy z ziemniakami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami
Bakłażan Bambus, pędy bambusa Batat Brokuły Brukselka Burak ćwikłowy Bób Cebula Chrzan Cukinia Cykoria Czerwona kapusta Czosnek Dymka, pęczek dymki Dynia Fasola Fasolka szparagowa Groszek Kalafior Kalarepa Kapusta Kapusta kwaszona, kiszona Karczoch Kiełki sojowe Koper, koperek Kukurydza Marchew Ogórek Papryka Papryka chili Pietruszka Pomidor Por Rozmaryn Rukiew (rukwia) wodna Ryż Rzepa Rzeżucha Rzodkiewka Sałata Seler Soczewica Soja Szalotka Szałwia Szczaw Szczypiorek Szparagi Szpinak Włoszczyzna Ziemniaki
Ciasta z ziemniakami Dania główne z ziemniakami Dania na grilla z ziemniakami Dania rybne z ziemniakami Inne potrawy z ziemniakami Kolacje z ziemniakami Przekąski lub przystawki z ziemniakami Sałatki lub surówki z ziemniakami Sosy z ziemniakami Zapiekane z ziemniakami Zupy z ziemniakami Śniadania z ziemniakami

Kolorem zielonym zaznaczono ziemniaki

Węgorz w sosie koperkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1-1,2kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500ml wody
sól
Sos koperkowy:
250ml wywaru z ryby
250ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól
Do podania:
kartofle
» zobacz przepis

Gulasz wołowy

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
15dag cebuli
2dag mąki
2dag ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Do podania:
ziemniaki lub makaron lub kasza
» zobacz przepis

Kotlet schabowy po generalsku

Forma potrawy: Danie główne
60dag schabu
tłuszcz do smażenia
2dag mąki
2dag grzybów suszonych
20dag kapusty kwaszonej
5dag cebuli
3dag tłuszczu
2dag mąki
4 sztuki usmażonych naleśników
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki i surówki
» zobacz przepis

Zapiekanka z mielonego mięsa, pieczarek i pomidorów

4 duże pomidory
25dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz
» zobacz przepis

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadanie
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
» zobacz przepis

Zupa z zielonej soczewicy

Forma potrawy: Zupa
150-200g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
» zobacz przepis

Kotlety z sera żółtego

Forma potrawy: Danie główne
40dag twardego sera żółtego typu gouda
5 łyżek pszennej mąki razowej
1 łyżka otrąb owsianych
3 jajka
1/3 szklanki kefiru
6-7 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka łagodnego curry
olej do smażenia
sos sojowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Do podania:
surówki,
ziemniaki
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
80dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól
Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
» zobacz przepis

Schab z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Danie główne
0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól
Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
» zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupa
50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
» zobacz przepis

Gęś w żurze

Forma potrawy: Danie główne
pół gęsi
2 łyżki mąki
2 szklanki żuru
15dag boczku wędzonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli
Do podania:
ziemniaki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.