80dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól
Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20 - 25 minut.
Śmietanę dokładnie wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej kapusty.