cojemy.pl > Warzywa > Ziemniaki > Przepisy na potrawy > Strona numer 10

Przepisy z ziemniakami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami
Bakłażan Bambus, pędy bambusa Batat Brokuły Brukselka Burak ćwikłowy Bób Cebula Chrzan Cukinia Cykoria Czerwona kapusta Czosnek Dymka, pęczek dymki Dynia Fasola Fasolka szparagowa Groszek Kalafior Kalarepa Kapusta Kapusta kwaszona, kiszona Karczoch Kiełki sojowe Koper, koperek Kukurydza Marchew Ogórek Papryka Papryka chili Pietruszka Pomidor Por Rozmaryn Rukiew (rukwia) wodna Ryż Rzepa Rzeżucha Rzodkiewka Sałata Seler Soczewica Soja Szalotka Szałwia Szczaw Szczypiorek Szparagi Szpinak Włoszczyzna Ziemniaki
Ciasta z ziemniakami Dania główne z ziemniakami Dania na grilla z ziemniakami Dania rybne z ziemniakami Inne potrawy z ziemniakami Kolacje z ziemniakami Przekąski lub przystawki z ziemniakami Sałatki lub surówki z ziemniakami Sosy z ziemniakami Zapiekane z ziemniakami Zupy z ziemniakami Śniadania z ziemniakami

Kolorem zielonym zaznaczono ziemniaki

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
» zobacz przepis

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
» zobacz przepis

Suflet z kalafiora

Forma potrawy: Danie główne
50dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50g wędzonej słoniny
50dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25g masła
20g mąki
1/2 litra mleka
20dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
» zobacz przepis

Zupa pieczarkowa

Forma potrawy: Zupa
15dag pieczarek
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
400ml rosołu
3 łyżki śmietany
kminek, sól, pieprz biały
natka pietruszki
Do dekoracji:
szczypiorek
» zobacz przepis

Omlet po hiszpańsku

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
50g masła lub 1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula w plasterkach
175g czerwonej papryki  puszki, odsączonej  i pokrojonej w plastry
450g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 jajka, roztrzepane
2 łyżki mleka
Do przybrania:
drobno posiekana zielona pietruszka
» zobacz przepis

Faworki schabowe z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
schab 60 dag
ziemniaki 0,5 kg
Marynata
olej 100 ml
ocet winny 1 łyżeczka
kolendra, świeża, posiekana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa vegeta śródziemnomorska pikantna 1 łyżka
Sos
pasta warzywna "ajvar" 10 dag
majonez 10 dag
jajka ugotowane na twardo 3 szt
natka pietruszki posiekana 2/3 łyżki
pieprz
» zobacz przepis

Zupa kulajda

Forma potrawy: Zupa
2-3 ziemniaki
5dag - suszonych grzybów
1 - łyżeczka kminku
0,2 l - kwaśnej śmietany
2 - jajka
1 - łyżeczka mąki
1 - łyżeczka białego octu winnego
sól, pieprz, woda
» zobacz przepis

Kaczka z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g
» zobacz przepis

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
25dag soczewicy
2 ziemniaki
25dag cukinii
25dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625ml wody
olej, sól, pieprz
» zobacz przepis

Wegetariański gulasz amerykański

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
2 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki ketchupu
łyżeczka cukru
pół szklanki wody
szklanka świeżej lub konserwowej kukurydzy
szklanka zielonego groszku
sól, pieprz
4 ziemniaki
dynia lub kabaczek
20dag żółtego sera
szklanka mleka
» zobacz przepis

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200g parmezanu
200g pieczarek
3 łyżki masła
20g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Sałatka śledziowa z koperkiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
25dag marynowanych śledzi z cebulą
1 zielony ogórek
1 ugotowany kartofel
1 jabłko
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
 
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku cytrynowego
100ml białego wina
3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.