150-200g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
Soczewicę zalać gorącą wodą. W dużym garnku podgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem papryki. Po 3 - 4 minutach dodać odcedzoną soczewicę, zamieszać.
Następnie zalać wodą (około 5 szklanek), doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka (około 20 minut), od czasu do czasu mieszając i zdejmując szumowiny.
Na 10 minut przed końvcem gotowania wrzucić pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, posolić i doprawić ostrą papryką.