Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
W litrowym garnku zagotować połowę szklanki wody, posolić, odstawić z ognia i zaraz wsypać do tego pureé ziemniaczane, wymieszać.
Dodać jaja, starty żółty ser, pieprz, jeszcze raz dobrze wymieszać.
Podzielić masę na dwie porcje i smażyć z niej na maśle omlety.
Po usmażeniu, na talerzu omlet można polać kwaśną śmietaną.
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła
Kaiserschmarren (omlet cesarski)
Forma potrawy: Desery
4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
50g masła lub 1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula w plasterkach
175g czerwonej papryki puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
450g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 jajka, roztrzepane
2 łyżki mleka
Do przybrania:
drobno posiekana zielona pietruszka