Forma potrawy: Zupy
50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
Najpierw ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Kapustę zalać wywarem i gotować do miękkości. Suszone grzyby ugotować, po czym pokroić w paski.
Do ugotowanej kapusty dodać grzyby wraz z wywarem, w którym się ugotowały, następnie dodać powidła śliwkowe.
Całość zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przyprawy i zagotować. Utrzymywać w stanie wrzenia jeszcze kilka minut.
Zupę podawać z ziemniakami.
Forma potrawy: Zupy
50 dag schabu karkowego
1 łyżka masła roślinnego
750 ml rosołu warzywnego (instant)
40 dag kwaszonej kapusty
80 dag ziemniaków
1 por
4 jagody jałowca
2 listki laurowe
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
350 ml wywaru z drobiu
50 ml śmietany
10 dag pomidorów
5 dag tartego chrzanu
3 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Zupy
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw
150 ml czerwonego wina
15 dag cytryn
1/2 kg czerwonej kapusty
30 dag obranych ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
2 dag mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
szklanka czerwonego wytrawnego wina
5 dag suszonych grzybów
0,5 kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5 dag - słoniny
2 łyżki smalcu
2 kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2 kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego