Formy potrawy:
4 duże pomidory
25 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15 dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5 dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz
Każdy ze składników należy przygotować osobno, tzn. pomidorki sparzyć i obirać ze skórki, pokroić w plasterki.
Ugotowane ziemniaki pociąć w plastry. Osobno udusić pieczarki, osobno udusić cebulkę i osobno mięso mielone.
Do pieczarek można dodać roztarty ząbek czosnku.
Wszystkie składniki ułożyć warstwami w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, pieczarki, pomidory, mięso, każdą z warstw posypując solą, pieprzem i majerankiem.
Całość zalać jajem wymieszanym ze śmietaną, posypać tartym serem. Zapiekać w piekarnikuprzez około 30 minut.
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy, Śniadania
1 kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10 dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego
Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g dyni
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
50 dag ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu