Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.
0,75 kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól
Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
Wołowinę umyć, pokroić na kawałki o boku 3 cm, posypać mąką. Cebule obrać i pokroić na "ósemki".
Mocno rozgrzać na patelni olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron - cały czas mieszając. Mięso przełożyć do garnka, na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę - do zeszklenia.
Cebulę wraz z tłuszczem wrzucić do mięsa, dodać liść laurowy i tymianek. Wlać do tego piwo, postawić garnek na małym ogniu i dusić.
W trakcie duszenia, po około godzinie, do garnka dodać pokruszony na małe kawałki chleb oraz doprawić solą, pieprzem i musztardą, po czym zamieszać.
Dusić pod przykryciem jeszcze przez około 0,5 - 1 godziny, do momentu aż wołowina będzie miękka.
Potrawa jest podawana z kaszą gryczaną, ziemniakami lub szerokim makaronem.
Forma potrawy: Dania główne
40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro
Forma potrawy: Dania główne
po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
75 dag grzybów
25 dag papryki
15 dag pomidorów
10 dag cebuli
5 dag słoniny lub oleju
sól, pieprz
zielenina