cojemy.pl > Dania główne > Gulasz Flamandzki

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Gulasz Flamandzki

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.

Składniki potrawy

0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron

Przyrządzanie

Wołowinę umyć, pokroić na kawałki o boku 3 cm, posypać mąką. Cebule obrać i pokroić na "ósemki".

Mocno rozgrzać na patelni olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron - cały czas mieszając. Mięso przełożyć do garnka, na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę - do zeszklenia.

Cebulę wraz z tłuszczem wrzucić do mięsa, dodać liść laurowy i tymianek. Wlać do tego piwo, postawić garnek na małym ogniu i dusić.

W trakcie duszenia, po około godzinie, do garnka dodać pokruszony na małe kawałki chleb oraz doprawić solą, pieprzem i musztardą, po czym zamieszać.

Dusić pod przykryciem jeszcze przez około 0,5 - 1 godziny, do momentu aż wołowina będzie miękka.

Potrawa jest podawana z kaszą gryczaną, ziemniakami lub szerokim makaronem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Chleb (każdy rodzaj), Chleb razowy, Kasza gryczana, Liść laurowy, Makaron, Musztarda, Mąka pszenna (zwykła), Oliwa, Pieprz, Piwo, Rozmaryn, Sól kuchenna, Tymianek, Wołowina, Ziemniaki

Podobne przepisy

Gulasz z marchewką

Forma potrawy: Danie główne
40dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10dag marchewek
5dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro

Forma potrawy: Danie główne
po 50dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
» zobacz przepis

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
25dag soczewicy
2 ziemniaki
25dag cukinii
25dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625ml wody
olej, sól, pieprz
» zobacz przepis

Gulasz po mazursku

Forma potrawy: Danie główne
60dag wołowiny z kością
25dag włoszczyzny z kapustą
65dag ziemniaków
20dag ogórków kwaszonych
2dag mąki
6dag tłuszczu
10dag cebuli
12dag śmietany
pieprz, sól

Do podania:
chleb
» zobacz przepis

Gulasz z grzybów

Forma potrawy: Danie główne
75dag grzybów
25dag papryki
15dag pomidorów
10dag cebuli
5dag słoniny lub oleju
sól, pieprz
zielenina
» zobacz przepis

Gulasz po bieszczadzku

Forma potrawy: Danie główne
75dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25dag cebuli
15dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3dag oleju
4dag masła
3dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Gulasz z węgorza

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg węgorza
tłuszcz
10dag cebuli
150ml śmietany
2dag mąki
20dag pieczarek
sól, pieprz
sok z cytryny
zielenina
» zobacz przepis

Gulasz egipski

Forma potrawy: Danie główne
2 szklanki kukurydzy z puszki
2 szklanki ugotowanej dużej fasoli
1 szklanka posiekanej cebuli
1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
2 łyżki oleju
1 szklanka wody
1/3 szklanki przecieru pomidorowego lub 2/3 szklanki pokrojonych pomidorów
1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
2 szklanki pokrojonej w krążki młodej cukini
sól do smaku
» zobacz przepis

Wegetariański gulasz amerykański

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
2 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki ketchupu
łyżeczka cukru
pół szklanki wody
szklanka świeżej lub konserwowej kukurydzy
szklanka zielonego groszku
sól, pieprz
4 ziemniaki
dynia lub kabaczek
20dag żółtego sera
szklanka mleka
» zobacz przepis

Gulasz ziemniaczano - marchewkowy

Forma potrawy: Danie główne
3 plastry schabu wędzonego
10 pieczarek
cebula
marchewka
pietruszka
1/4 selera
5 małych ziemniaków
pół łyżki mąki
olej
2 łyzki śmietany
kilka czarnych oliwek
pół szklanki bulionu
czosnek w proszku
1 łyżka keczupu
pieprz
sól
bazylia
» zobacz przepis

Bigos staropolski

Forma potrawy: Danie główne
szklanka czerwonego wytrawnego wina
5dag suszonych grzybów
0,5kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5dag - słoniny
2  łyżki smalcu
2  kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
» zobacz przepis

Gulasz czerwony pikantny

Forma potrawy: Danie główne
60 dkg wołowiny
4 pieczarki
mąka ziemniaczana
kostka bulionu grzybowego
cukier
pieprz
przecier pomidorowy - 3 łyżki
sól
2 cebule
puszka czerwonej fasolki
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.