Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
Schab opłukać, osuszyć, osolić, oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem, ułożyć schab, smażyć kilkanaście minut. Gdy stężeje, wyjąć z patelni i końcem ostrego noża naciąć na skórce kratkę, postawić znów na ogniu. Często przewracać, by skórka się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, gdy schab będzie miękki, a skórka krucha o jasnozłotym kolorze.
Przyrządzić sos: śliwki umyć, następnie namoczyć. Ugotować z cukrem, gdy już będą miękkie, przetrzeć przez sito.
Schab pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem śliwkowym. Na każdy plaster schabu położyć krążek ananasa.
Zamiast owoców można na plastrach schabu ułożyć krążki zrumienionej cebuli, a sos śliwkowy zastąpić sosem z pieczenia schabu.
Podawac z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
whisky
schab świnski surowy
olej roślinny
żółty ser
keczup
musztarda
przyprawa do mięsa z grilla
przyprawa myśliwska
sól
cebula
ogórek surowy
pomidor
Forma potrawy: Dania główne
750 g schabu
750 g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra