1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
Schab opłukać, osuszyć, osolić, oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem, ułożyć schab, smażyć kilkanaście minut. Gdy stężeje, wyjąć z patelni i końcem ostrego noża naciąć na skórce kratkę, postawić znów na ogniu. Często przewracać, by skórka się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, gdy schab będzie miękki, a skórka krucha o jasnozłotym kolorze.
Przyrządzić sos: śliwki umyć, następnie namoczyć. Ugotować z cukrem, gdy już będą miękkie, przetrzeć przez sito.
Schab pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem śliwkowym. Na każdy plaster schabu położyć krążek ananasa.
Zamiast owoców można na plastrach schabu ułożyć krążki zrumienionej cebuli, a sos śliwkowy zastąpić sosem z pieczenia schabu.
Podawac z ziemniakami i czerwoną kapustą.