cojemy.pl > Dania główne > Gęś w żurze

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory ze śliwek bez cukru

Gęś w żurze

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

pół gęsi
2 łyżki mąki
2 szklanki żuru
15dag boczku wędzonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli

Do podania:
ziemniaki

Przyrządzanie

Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na porcje i natrzeć czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, odstawić na godzinę. Oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.

Położyć do brytfanny, dodać podsmażony na patelni boczek pokrojony w kostkę, posiekaną cebulę, wszystko zalać żurem. Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec, aż gęś będzie miękka (2-3 godziny). Podlewać sosem z pieczenia i wodą. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z brytfanny.

Podawać z ziemniakami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Cebula, Czosnek, Gęś, Majeranek, Mąka pszenna (zwykła), Sól kuchenna, Ziemniaki

Podobne przepisy

Gęś ze śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Gęś śliwkowo-selerowa

Forma potrawy: Danie główne
pół gęsi
2 łyżki miodu
duży seler
pół szklanki powideł śliwkowych
pół szklanki bulionu
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
pieprz i sól
» zobacz przepis

Gęś po malajsku

Forma potrawy: Danie główne
pół gęsi
cebula
sok z połowy cytryny
łyżka wiórków kokosowych
pół szklanki śmietany
4 banany
po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
łyżeczka curry
olej, pieprz, sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.