Forma potrawy: Dania główne
pół gęsi
2 łyżki mąki
2 szklanki żuru
15 dag boczku wędzonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli
Do podania:
ziemniaki
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na porcje i natrzeć czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, odstawić na godzinę. Oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Położyć do brytfanny, dodać podsmażony na patelni boczek pokrojony w kostkę, posiekaną cebulę, wszystko zalać żurem. Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec, aż gęś będzie miękka (2-3 godziny). Podlewać sosem z pieczenia i wodą. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z brytfanny.
Podawać z ziemniakami.
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta
3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo