Forma potrawy: Sałatki
50 dag młodych kartofli
10 dag karczochów z puszki
15 małych cebulek marynowanych
10 korniszonów
10 rzodkiewek
5 zielonych oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
Sos majonezowo-cytrynowy:
10 dag majonezu
3 łyżki soku cytrynowego
pół łyżeczki startej skorki cytrynowej
ząbek czosnku
łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
30 dag nasion soi
20 dag ugotowanych ziemniaków
2 jaja
cebula
2 dag tłuszczu
sól, pieprz
szklanka tartej bułki
6 dag smalcu lub oleju
Forma potrawy: Zapiekane
4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg ziemniaków
1 kg dyni żółtej
szklanka mleka
8 dag słoniny
sól
cukier
Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Zapiekane
12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
150 g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
Forma potrawy: Dania główne
750 g schabu
750 g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia