50dag młodych kartofli
10dag karczochów z puszki
15 małych cebulek marynowanych
10 korniszonów
10 rzodkiewek
5 zielonych oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
Sos majonezowo-cytrynowy:
10dag majonezu
3 łyżki soku cytrynowego
pół łyżeczki startej skorki cytrynowej
ząbek czosnku
łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
Młode kartofle jednakowej wielkości wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Zalać zimną, osoloną wodą. Gotować tak, aby się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić.
Karczochy, marynowane cebulki, korniszony i oliwki osączyć na sicie. Rzodkiewki umyć. Korniszony pokroić w kawałki o długosci 1 cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pół, małe pozostawić calł. Karczochy przeciąć na połówki lub ćwiartki, oliwki drobno pokroić.
Przygotować sos: czosnek rozetrzeć z solą. Do majonezu dodać sok cytrynowy, cukier, skórkę cytrynową, roztarty czosnek. Dobrze wymieszać.
Do miski włożyć kartofle, cebulki, korniszony, rzodkiewki i karczochy. Zalać sosem, wymieszać. Posypać oliwkami, przybrać zieloną pietruszką.