Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.
50 dag młodych kartofli
10 dag karczochów z puszki
15 małych cebulek marynowanych
10 korniszonów
10 rzodkiewek
5 zielonych oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
Sos majonezowo-cytrynowy:
10 dag majonezu
3 łyżki soku cytrynowego
pół łyżeczki startej skorki cytrynowej
ząbek czosnku
łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
Młode kartofle jednakowej wielkości wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Zalać zimną, osoloną wodą. Gotować tak, aby się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić.
Karczochy, marynowane cebulki, korniszony i oliwki osączyć na sicie. Rzodkiewki umyć. Korniszony pokroić w kawałki o długosci 1 cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pół, małe pozostawić calł. Karczochy przeciąć na połówki lub ćwiartki, oliwki drobno pokroić.
Przygotować sos: czosnek rozetrzeć z solą. Do majonezu dodać sok cytrynowy, cukier, skórkę cytrynową, roztarty czosnek. Dobrze wymieszać.
Do miski włożyć kartofle, cebulki, korniszony, rzodkiewki i karczochy. Zalać sosem, wymieszać. Posypać oliwkami, przybrać zieloną pietruszką.
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka wiosenna do mięs i ryb
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
8 jajek
1 kg kartofli
olej do smażenia
sól
Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Zapiekane
12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
150 g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła