MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z młodych kartofli

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.

Składniki

50 dag młodych kartofli
10 dag karczochów z puszki
15 małych cebulek marynowanych
10 korniszonów
10 rzodkiewek
5 zielonych oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
 
Sos majonezowo-cytrynowy:
10 dag majonezu
3 łyżki soku cytrynowego
pół łyżeczki startej skorki cytrynowej
ząbek czosnku
łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz

Przyrządzanie

Młode kartofle jednakowej wielkości wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Zalać zimną, osoloną wodą. Gotować tak, aby się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić.
 
Karczochy, marynowane cebulki, korniszony i oliwki osączyć na sicie. Rzodkiewki umyć. Korniszony pokroić w kawałki o długosci 1 cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pół, małe pozostawić calł. Karczochy przeciąć na połówki lub ćwiartki, oliwki drobno pokroić.
 
Przygotować sos: czosnek rozetrzeć z solą. Do majonezu dodać sok cytrynowy, cukier, skórkę cytrynową, roztarty czosnek. Dobrze wymieszać.
 
Do miski włożyć kartofle, cebulki, korniszony, rzodkiewki i karczochy. Zalać sosem, wymieszać. Posypać oliwkami, przybrać zieloną pietruszką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka

Sałatka wiosenna do mięs i ryb

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany

Tortilla de patatas

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

8 jajek
1 kg kartofli
olej do smażenia
sól

Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Zapiekane

 
12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
 
Farsz:
150 g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła