MENU
ZWIŃ MENU

Ziemniaki nadziewane jajami

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, po czym ugotować w łupinach na półmiekko i nie obierając przekroić wzdłuż na 2 części.
 
Każdą część wydrążyć łyżeczka, zostawiając ścianki ok. 1 cm grubości.
 
Do powstałego zagłębienia wlać pół łyżeczki śmietany, posypać pieprzem, wbić jajo, posolić.
 
Ułożyć ziemniaki jeden obok drugiego w płaskim naczyniu.
 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia 5-10 min.
 
Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ziemniaki nadziewane śledziami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

8 ziemniaków (dużych)
2 kubki naturalnego jogurtu
1/8 litra kwaśnej śmietany
pęczek kopru
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
6 wymoczonych filetów śledziowych matiesów
2 czerwone papryki
sól, pieprz, pieprz cayenne

Zapiekanka z dorsza

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

40-50 dag filetów z dorsza
15 dag boczku wędzonego
50 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5 dag sera żółtego
sól

Ziemniaki po peruwiańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina

Kubańskie ziemniaki

60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina