Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Zapiekane, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
150 g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła
Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie. Wyjąć, odcisnąć i usunąć ogonki, kapelusze drobno posiekać i zasmażyć przez 3-5 min. na połowie łyżki rozgrzanego masła.
Kartofle przeznaczone na farsz obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przefasować przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Zasmażyć na reszcie masła na jasnozłoty kolor.
Śledzie wymoczyć (ok. 30 min) w zimnej wodzie, obrać, usunąć ości i bardzo drobno posiekać. Połączyć z puree z kartofli, z grzybami i z cebulą. Dodać jajo, śmietanę, doprawić pieprzem i starannie wymieszać.
Kartofle do faszerowania obrać, umyć, następnie odciąć z wierzchu każdego z nich plasterek o grubosci ok 1,5 cm, a z przeciwległego końca o grubosci 5 mm.
Wnętrze kartofli wydrążyć łyżką, pozostawiając ścianki o grubości ok. 5 mm, napełnic farszem po czym przykryć grubszymi, odciętymi plasterkami, ułożyć obok siebie w wysmarowanej tłuszczem rynience, zalać śmietaną, posypać tartą bułką, a na wierzch każdego z nich położyć kawałeczek masła. Piec w nagrzanym do temp. 220 st. C. piekarniku przez 20 min.
Podawać posypane siekanym koperkiem.
Sałatka z cielęciny, marynowanych śliwek i gruszek
Forma potrawy: Sałatki
300 g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata
Zielony sos majonezowy:
150 g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
8 jajek
1 kg kartofli
olej do smażenia
sól
Forma potrawy: Zupy
50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)
Papryczki chilli nadziewane tuńczykiem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
6 papryczek chilli (odmiana duża)
1 czerwona cebula
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu, sól
80 ml wody
Nadzienie:
2 kartofle
1 puszka (200 g) tuńczyka
1 biała cebula
1 łyżka soku z cytryny
120 ml majonezu
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól i pieprz