cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami

Formy potrawy: danie główne, przekąska lub przystawka, zapiekane, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki potrawy

12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
 
Farsz:
150g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła

Przyrządzanie

Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie. Wyjąć, odcisnąć i usunąć ogonki, kapelusze drobno posiekać i zasmażyć przez 3-5 min. na połowie łyżki rozgrzanego masła.
 
Kartofle przeznaczone na farsz obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przefasować przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Zasmażyć na reszcie masła na jasnozłoty kolor.
 
Śledzie wymoczyć (ok. 30 min) w zimnej wodzie, obrać, usunąć ości i bardzo drobno posiekać. Połączyć z puree z kartofli, z grzybami i z cebulą. Dodać jajo, śmietanę, doprawić pieprzem i starannie wymieszać.
 
Kartofle do faszerowania obrać, umyć, następnie odciąć z wierzchu każdego z nich plasterek o grubosci ok 1,5 cm, a z przeciwległego końca o grubosci 5 mm.
 
Wnętrze kartofli wydrążyć łyżką, pozostawiając ścianki o grubości ok. 5 mm, napełnic farszem po czym przykryć grubszymi, odciętymi plasterkami, ułożyć obok siebie w wysmarowanej tłuszczem rynience, zalać śmietaną, posypać tartą bułką, a na wierzch każdego z nich położyć kawałeczek masła. Piec w nagrzanym do temp. 220 st. C. piekarniku przez 20 min.
 
Podawać posypane siekanym koperkiem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cebula, Jajka, Koper, koperek, Masło, Pieprz, Prawdziwki, Sól kuchenna, Ziemniaki, Śledzie, Śmietana

Podobne przepisy

Papryczki chilli nadziewane tuńczykiem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
6 papryczek chilli (odmiana duża)
1 czerwona cebula
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu, sól
80ml wody

Nadzienie:
2 kartofle
1 puszka (200 g) tuńczyka
1 biała cebula
1 łyżka soku z cytryny
120ml majonezu
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól i pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z cielęciny, marynowanych śliwek i gruszek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata

Zielony sos majonezowy:
150g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku
» zobacz przepis

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupa
50g jęczmienia
25g pszenicy
25g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50g tofu (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Tortilla de patatas

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
8 jajek
1kg kartofli
olej do smażenia
sól
» zobacz przepis

Knedle ze śliwkami lub morelami

Forma potrawy: Danie główne, Ciasto
750g śliwek lub małych moreli
100g cukru pudru
80g masła do polania
60g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
700g kartofli
50g masła
3 jajka
mąka, sól
» zobacz przepis

Węgorz w sosie koperkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1-1,2kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500ml wody
sól
Sos koperkowy:
250ml wywaru z ryby
250ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól
Do podania:
kartofle
» zobacz przepis

Grzyby duszone zapiekane z kartoflami

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
400g swieżych prawdziwków lub maślaków
300g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50ml oliwy
40g masła
100ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ragoût z jarzyn

Forma potrawy: Danie główne
20dag kartofli
20dag marchewki
20dag pieczarek
2 cebule
20dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200ml czerwonego wytrawnego wina
500ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z młodych kartofli

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
50dag młodych kartofli
10dag karczochów z puszki
15 małych cebulek marynowanych
10 korniszonów
10 rzodkiewek
5 zielonych oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
Sos majonezowo-cytrynowy:
10dag majonezu
3 łyżki soku cytrynowego
pół łyżeczki startej skorki cytrynowej
ząbek czosnku
łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
» zobacz przepis

Schab z kartoflami

Forma potrawy: Danie główne
750g schabu
750g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z solonych grzybów

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
30dag grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
» zobacz przepis

Shorba

Forma potrawy: Zupa
50g grochu włoskiego
2 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule
450g jagnięciny na gulasz (ew. wołowina lub kurczak)
5-6 pomidorów
125g fasolki szparagowej
2 średniej wielkości kartofle
125g świeżego bobu
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2,5 l wody
1 średniej wielkości cukinia
1 zielona papryka
100g cienkiego makaronu
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.