Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
Ziemniaki należy umyć, obrać i opłukać. Każdy ziemniak naciąć ukośnie w 4-5 miejscach, mniej więcej do połowy, wycinając szczelinki. Ziemniaki ugotować na półmiękko, osączyć.
Cebulę obrać, pokroić na krążki, jabłka umyć ale nie obierać, wyciąć ogryzek ze środka, pokroić na plasterki.
W nacięcia ziemniaków włożyć krażki cebuli i plastry jabłka.
Ziemniaki ułożyć w brytfannie, oprószyć solą i papryką, posypać posiekanym porem, orzechami i strartym serem, skropić olejem.
Piec w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu posypać rozmarynem i natką.
Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe
Forma potrawy: Dania główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
50 dag świeżych śledzi
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól i pieprz
Do podania:
pieczywo
pieczone ziemniaki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
2 jabłka podzielone na ćwiartki
3 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
3 łyżki masła
1 posiekana cebula
sól
6 obranych i pokrajanych w kostkę ziemniaków
2 łyżki wytrawnego białego wina