6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
Ziemniaki należy umyć, obrać i opłukać. Każdy ziemniak naciąć ukośnie w 4-5 miejscach, mniej więcej do połowy, wycinając szczelinki. Ziemniaki ugotować na półmiękko, osączyć.
Cebulę obrać, pokroić na krążki, jabłka umyć ale nie obierać, wyciąć ogryzek ze środka, pokroić na plasterki.
W nacięcia ziemniaków włożyć krażki cebuli i plastry jabłka.
Ziemniaki ułożyć w brytfannie, oprószyć solą i papryką, posypać posiekanym porem, orzechami i strartym serem, skropić olejem.
Piec w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu posypać rozmarynem i natką.