Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
pół kg. ziemniaków
2 łyżki masła
4 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany
szklanka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki ugotować, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać masło, jedno jajko, śmietanę i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać.
Z masy uformować okrągłe placuszki i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Zrolować każdy placuszek. Mąkę wymieszać z przyprawami. Jajka ubić. Krokiety obtaczać w mące, zanurzać w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Podawać z sezonowymi surówkami warzywnymi.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku
Do podania:
sos pomidorowy
Krokiety z kaszy gryczanej i sera
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
Do podania:
ogórek pokrojony w słupki
marchewka pokrojona w słupki
kalafior podzielony na cząstki
prażynki ziemniaczane
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)