cojemy.pl > Dania główne > Ziemniaczane krokiety

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Ziemniaczane krokiety

Formy potrawy: danie główne, kolacja, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

pół kg. ziemniaków
2 łyżki masła
4 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany
szklanka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia

Przyrządzanie

Ziemniaki ugotować, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać masło, jedno jajko, śmietanę i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać.

Z masy uformować okrągłe placuszki i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Zrolować każdy placuszek. Mąkę wymieszać z przyprawami. Jajka ubić. Krokiety obtaczać w mące, zanurzać w jajku, a na koniec w bułce tartej.

Smażyć na głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Podawać z sezonowymi surówkami warzywnymi.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Papryka, Pieprz, Pietruszka, Szczypiorek, Sól kuchenna, Ziemniaki, Śmietana

Podobne przepisy

Krokiety z kaszy gryczanej i sera

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby
» zobacz przepis

Przystawka z tuńczyka

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
200g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki szczypiorku, posiekanego

Do podania:
ogórek pokrojony w słupki
marchewka pokrojona w słupki
kalafior podzielony na cząstki
prażynki ziemniaczane
» zobacz przepis

Krokiety z fasoli

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku
Do podania:
sos pomidorowy
» zobacz przepis

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadanie
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
» zobacz przepis

Placki ziemniaczane po amerykańsku

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
2 jajka
1 łyżeczka soli
połowa litra mleka
20dag mąki
1 łyżka masła
35dag obranych ziemniaków
zielenina
olej do smażenia
» zobacz przepis

Kotlety sojowo-ziemniaczane

Forma potrawy: Danie główne
30dag nasion soi
20dag ugotowanych ziemniaków
2 jaja
cebula
2dag tłuszczu
sól, pieprz
szklanka tartej bułki
6dag smalcu lub oleju
» zobacz przepis

Suflet z kalafiora

Forma potrawy: Danie główne
50dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50g wędzonej słoniny
50dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25g masła
20g mąki
1/2 litra mleka
20dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
» zobacz przepis

Żebroczka

Forma potrawy: Danie główne
2kg ziemniaków
15dag ryżu
0,5 l mleka
10dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20dag gotowanego mięsa
15dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)
» zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Danie główne
Ciasto:
20dag mąki
200ml mleka
200ml wody
2-3 jaja
3dag słoniny
sól

Nadzienie:
80dag kapusty kwaszonej
4dag grzybów suszonych
10dag cebuli
2dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pierś kurczaka z serem

Forma potrawy: Danie główne
4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce
4 słupki ostrego żółtego sera o wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag)
1 łyżka masła
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
1 jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz

Do podania:
ryż lub frytki
surówka
» zobacz przepis

Dynia po węgiersku

Forma potrawy: Danie główne
500g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.