kg ziemniaków
20dag kiełbasy czosnkowej
10dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach przez 20 minut.
Oczyścić paprykę i dymkę.
Paprykę pokroić w kawałki, dymkę w talarki, a kiełbasę - w plasterki.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Ser pokroić w kosteczkę.
Wydrylować pięć czarnych oliwek. Dwie zielone pokroić w plasterki. Resztę zielonych oliwek zmiksować z serem, czosnkiem i wydrylowanymi czarnymi oliwkami.
Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Sos doprawiać.
Ziemniaki przelać zimną wodą, obrać. Pokroić w plasterki, przestudzić.
Połączyć ziemniaki z dymką, papryką i kiełbasą.
Polać sosem, posypać plasterkami oliwek i czarnymi oliwkami.
Na koniec udekorować bazylią.