Forma potrawy: Sałatki
kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach przez 20 minut.
Oczyścić paprykę i dymkę.
Paprykę pokroić w kawałki, dymkę w talarki, a kiełbasę - w plasterki.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Ser pokroić w kosteczkę.
Wydrylować pięć czarnych oliwek. Dwie zielone pokroić w plasterki. Resztę zielonych oliwek zmiksować z serem, czosnkiem i wydrylowanymi czarnymi oliwkami.
Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Sos doprawiać.
Ziemniaki przelać zimną wodą, obrać. Pokroić w plasterki, przestudzić.
Połączyć ziemniaki z dymką, papryką i kiełbasą.
Polać sosem, posypać plasterkami oliwek i czarnymi oliwkami.
Na koniec udekorować bazylią.
Forma potrawy: Sałatki
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
Sałatka ziemniaczana z kiełkami soi
Forma potrawy: Sałatki
40 dag ziemniaków
1 czerwona cebula (10 dag)
25 dag kiełków soi
1/2 łyżeczki kminku
sól
Sos:
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mleka skondensowanego
6 łyżek jogurtu naturalnego
Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
Sałatka z porów i oliwek z sosem
Forma potrawy: Sałatki
3 pory (40-50 dag)
12 czarnych oliwek bez pestek
pieprz i sól
Sos:
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól