Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
2 jajka
1 łyżeczka soli
połowa litra mleka
20 dag mąki
1 łyżka masła
35 dag obranych ziemniaków
zielenina
olej do smażenia
Wbić na miskę żółtka jajek, wymieszać je z mlekiem, dodawać do tego po trochu mąkę, następnie rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć powstały płyn.
Ubić pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej, ostrożnie wymieszać drewniana łyżka. Rozgrzać na średniej patelni trochę oliwy, nakładać przygotowaną masę, smażyć każdy placek po około 3 min. z każdej strony.
Usmażone układać na talerz. Podawać gorące, posypane zieleniną.
Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe
Forma potrawy: Dania główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
Forma potrawy: Dania główne
2 kg ziemniaków
15 dag ryżu
0,5 l mleka
10 dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20 dag gotowanego mięsa
15 dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)