MENU
ZWIŃ MENU

Placki ziemniaczane po amerykańsku

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

2 jajka
1 łyżeczka soli
połowa litra mleka
20 dag mąki
1 łyżka masła
35 dag obranych ziemniaków
zielenina
olej do smażenia

Przyrządzanie

Wbić na miskę żółtka jajek, wymieszać je z mlekiem, dodawać do tego po trochu mąkę, następnie rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć powstały płyn.

Ubić pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej, ostrożnie wymieszać drewniana łyżka. Rozgrzać na średniej patelni trochę oliwy, nakładać przygotowaną masę, smażyć każdy placek po około 3 min. z każdej strony.

Usmażone układać na talerz. Podawać gorące, posypane zieleniną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Dania główne

boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula

Żebroczka

Forma potrawy: Dania główne

2 kg ziemniaków
15 dag ryżu
0,5 l mleka
10 dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20 dag gotowanego mięsa
15 dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)

Placki owsiane na mleku

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

0,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1,5 szklanki ugotowanej gęstej owsianki
0,5 szklanki mleka
0,25 szklanka wody
2 łyżki stopionego masła
sól