Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 10 min.
750 g schabu
750 g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
Schab opłukać, odrąbać kości kręgosłupa, osuszyć, posypać solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do brytfanny. Dodać pokrojoną w krążki cebulę, oprószyć kminkiem, wlać 3-4 łyżki wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem z pieczenia. Jeżeli sos wyparuje, dolewać wody.
Kartofle obrać, ugotować, uważając, aby się nie rozgotowały, później oprószyć je solą. Gdy schab będzie na wpól upieczony, ułożyć wokół niego kartofle, piec nadal, polewając od czasu do czasu sosem.
Gdy schab i ziemniaki upieką się, wyjąć brytfannę z piekarnika, pokroić mięso w cienkie plastry. Ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami, polać sosem.
Podawać z zieloną sałatą.
Forma potrawy: Dania główne
1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
whisky
schab świnski surowy
olej roślinny
żółty ser
keczup
musztarda
przyprawa do mięsa z grilla
przyprawa myśliwska
sól
cebula
ogórek surowy
pomidor
Forma potrawy: Dania główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra