750g schabu
750g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
Schab opłukać, odrąbać kości kręgosłupa, osuszyć, posypać solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do brytfanny. Dodać pokrojoną w krążki cebulę, oprószyć kminkiem, wlać 3-4 łyżki wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem z pieczenia. Jeżeli sos wyparuje, dolewać wody.
Kartofle obrać, ugotować, uważając, aby się nie rozgotowały, później oprószyć je solą. Gdy schab będzie na wpól upieczony, ułożyć wokół niego kartofle, piec nadal, polewając od czasu do czasu sosem.
Gdy schab i ziemniaki upieką się, wyjąć brytfannę z piekarnika, pokroić mięso w cienkie plastry. Ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami, polać sosem.
Podawać z zieloną sałatą.