cojemy.pl > Przetwory > Przetwory z przyprawami > Przepisy na potrawy

Przetwory z przyprawami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku
Przetwory z alkoholem Przetwory z grzybami Przetwory z innymi składnikami Przetwory z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Przetwory z mięsem Przetwory z nabiałem oraz jajami Przetwory z napojami Przetwory z owocami Przetwory z pieczywem Przetwory z przyprawami Przetwory z warzywami
Przetwory z bazylią Przetwory z cukrem Przetwory z cukrem waniliowym Przetwory z curry Przetwory z cynamonem (laskami cynamonu) Przetwory z cząbrem Przetwory z estragonem Przetwory z gałką muszkatołową Przetwory z gorczycą Przetwory z goździkami Przetwory z imbirem Przetwory z kakaem Przetwory z kminem rzymskim (kuminem, cuminem) Przetwory z kminkiem Przetwory z kolendrą Przetwory z kurkumą Przetwory z liśćmi dębu Przetwory z liściem laurowym Przetwory z majerankiem Przetwory z miętą Przetwory z musztardą Przetwory z octem Przetwory z oregano Przetwory z pieprzem Przetwory z solą kuchenną Przetwory z tymiankiem Przetwory z wanilią Przetwory z zielem angielskim Przetwory z ziołami prowansalskimi

Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy

Musztarda pomidorowa

Forma potrawy: Przetwór
2kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
10dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
kolendra
sól
5dag musztardy
» zobacz przepis

Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500ml białego octu winnego
125ml oleju
180ml wody
» zobacz przepis

Marynaty z dyniowatych z imbirem i pietruszką

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni/kabaczka/cukinii/patisona
zalewa:
2 szklanki octu winnego 5% (najlepiej imbirowego)
pól łyżki cynamonu
pól łyżki imbru w proszku
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka natki pietruszki
pól łyżeczki soli
pól łyżki ziaren pieprzu i 10-12 goździków
» zobacz przepis

Chutney pomidorowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
kilogram pomidorów
250g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli
» zobacz przepis

Gruszki z imbirem

Forma potrawy: Przetwór
2kg gruszek twardych i mało dojrzałych
goździki
5dag korzenia imbiru świeżego
kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
750-800ml ( 3 szklanki) octu winnego białego
750-800ml wody
50dag cukru
skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
» zobacz przepis

Konfitury agrestowe z ziołami

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg agrestu białego
0,5kg cukru żelującego
liście świeżej bazylii
liście oregano
liście rozmarynu
liście mięty
odrobina pieprzu
» zobacz przepis

Ogórki w zalewie musztardowej

Forma potrawy: Przetwór
Ogórki
Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
» zobacz przepis

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Przetwór, Sos
1kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250g cukru trzcinowego
70ml octu winnego
» zobacz przepis

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwór
1kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe
» zobacz przepis

Chutney pomidorowy z jabłkami

Forma potrawy: Przetwór
kg dojrzałych pomidorów
50dag kwaśnych jabłek
25dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego
» zobacz przepis

Konfitura z winogron i orzechów

Forma potrawy: Przetwór, Deser
2kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5kg cukru kryształ
25dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody
» zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.