Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg dyni/kabaczka/cukinii/patisona
zalewa:
2 szklanki octu winnego 5% (najlepiej imbirowego)
pól łyżki cynamonu
pól łyżki imbru w proszku
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka natki pietruszki
pól łyżeczki soli
pól łyżki ziaren pieprzu i 10-12 goździków
Zalewę gotowac 10 minut, ostudzić i przecedzić.
Dynie obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę (nie większą niż 1cm). Zalać gorącą zalewą, ale nie gotować!
Ostudzić i odstawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.
Odlać zalewę, zagotować i wrzucić warzywo (dynia/kabaczek/etc.) i gotwać od zawrzenia 5 minut. Po ostudzeniu przełożyć do słoikow i gotować następne 10 minut.
Po ostudzeniu wynieść do piwnicy/komórki i poczekać z konsumpcją co najmniej 4 tygodnie.
Wołowina z imbirem i jarzynami
Forma potrawy: Dania główne
500 g polędwicy wołowej lub rostbefu
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 duża cebula
2 dymki
200 g marchwi
200 g cukini
1 papryka zielona
100 ml bulionu mięsnego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki ciemnego miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125 ml wody
sól, sos tabasco
Forma potrawy: Sosy
kawałek świeżego imbiru
250 g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania
Żeberka wieprzowe z rusztu lub piekarnika
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
750 g żeberek wieprzowych
olej do smażenia
Marynata:
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
2 łyżki wódki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka mąki ziemniaczanej