cojemy.pl > Przetwory > Marynaty z dyniowatych z imbirem i pietruszką

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami

Marynaty z dyniowatych z imbirem i pietruszką

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg dyni/kabaczka/cukinii/patisona

zalewa:
2 szklanki octu winnego 5% (najlepiej imbirowego)
pól łyżki cynamonu
pól łyżki imbru w proszku
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka natki pietruszki
pól łyżeczki soli
pól łyżki ziaren pieprzu i 10-12 goździków

Przyrządzanie

Zalewę gotowac 10 minut, ostudzić i przecedzić.

Dynie obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę (nie większą niż 1cm). Zalać gorącą zalewą, ale nie gotować!

Ostudzić i odstawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.

Odlać zalewę, zagotować i wrzucić warzywo (dynia/kabaczek/etc.) i gotwać od zawrzenia 5 minut. Po ostudzeniu przełożyć do słoikow i gotować następne 10 minut.

Po ostudzeniu wynieść do piwnicy/komórki i poczekać z konsumpcją co najmniej 4 tygodnie.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukinia, Cynamon (laska cynamonu), Dynia, Goździk, goździki, Imbir, Ocet, Pieprz, Pietruszka, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Wołowina z imbirem i jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
500g polędwicy wołowej lub rostbefu
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 duża cebula
2 dymki
200g marchwi
200g cukini
1 papryka zielona
100ml bulionu mięsnego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki ciemnego miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Krewetki z imbirem

Forma potrawy: Danie na grilla, Przekąska lub przystawka
15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125ml wody
sól, sos tabasco
» zobacz przepis

Tofu z kiełkami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
30dag twardego tofu
20dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
» zobacz przepis

Żeberka wieprzowe z rusztu lub piekarnika

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
750g żeberek wieprzowych
olej do smażenia
Marynata:
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
2 łyżki wódki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka mąki ziemniaczanej
» zobacz przepis

Opiekane pstrągi

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
4 pstrągi
4 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cebuli
6 łyżek oleju
sok z cytryny
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
» zobacz przepis

Kurczak tandoori

Forma potrawy: Danie na grilla
kurczak ok. 1,5 kg
2 łyżki oleju

Marynata:
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
0,5 szkl. soku z cytryny
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżka sproszkowanego imbiru
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka kurkumy
po pół łyżeczki zmielonego kardamonu i pieprzu
sól
» zobacz przepis

Ryż w ananasie

Forma potrawy: Danie główne
1 ananas
15dag ryżu
2 zielone cebulki dymki
1 czerwona papryczka chilli
pół pęczku szczypiorku
4 gałązki zielonej pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju arachidowego
300ml wody
listki kolendry do przybrania
» zobacz przepis

Fajita

Forma potrawy: Danie na grilla
500g wołowiny lub filetów z kurczaka 
1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki 
1 cebula pokrojona w plasterki 
ciepłe tortille 

Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego 
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego 
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis poniżej) 

Sucha mieszanka do fajitas:
4 łyżki soli 
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili 
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego 
3/4 łyżeczki cuminu
» zobacz przepis

Sos pomidorowy z imbirem

Forma potrawy: Sos
kawałek świeżego imbiru
250g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania
» zobacz przepis

Krewetki z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
jedno opakowanie krewetek wypatroszonych (im większe tym lepsze)
pęczek naci z pietruszki 
czosnek 
oliwa z oliwek
» zobacz przepis

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwór
śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży
» zobacz przepis

Peklowana karkówka w winie

Forma potrawy: Danie główne
3kg karkówki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.