MENU
ZWIŃ MENU

Przetwór z czereśni na ostro

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

Przyrządzanie

 
Czereśnie umyć i przyciąć ogonki, ułożyć w słoikach.
 
Przygotować zalewę: ugotować szklankę wody, wrzucając do niej zmiażdżone ziarna pieprzu, ziela, i
dodając powoli całą resztę składników
 
Następnie czereśnie zalać gorącą zalewą i pasteryzować przez ok. 20 minut w 90 st. C.
 
Przetwór jest stosowany jako dodatek do pieczeni i pasztetów podawanych na zimno.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Konfitury z czereśni i malin

Forma potrawy: Przetwory

50 dag malin
50 dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50 dag cukru żelującego

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwory

750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego

Nalewka z czereśni na rumie

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

kg czereśni
25 dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu

Ogórki na ostro

Forma potrawy: Przetwory

2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku