Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg jasnych czereśni
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
Czereśnie umyć i przyciąć ogonki, ułożyć w słoikach.
Przygotować zalewę: ugotować szklankę wody, wrzucając do niej zmiażdżone ziarna pieprzu, ziela, i
dodając powoli całą resztę składników
Następnie czereśnie zalać gorącą zalewą i pasteryzować przez ok. 20 minut w 90 st. C.
Przetwór jest stosowany jako dodatek do pieczeni i pasztetów podawanych na zimno.
Forma potrawy: Przetwory
50 dag malin
50 dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50 dag cukru żelującego
Forma potrawy: Przetwory
750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
kg czereśni
25 dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu
Forma potrawy: Przetwory
2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku