MENU
ZWIŃ MENU

Musztarda pomidorowa

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
kolendra
sól
5 dag musztardy

Przyrządzanie

Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć lekko na oleju. Pomidory pokroić na ćwiartki, dodać do cebuli, rozgotować i przetrzeć.

Połączyć przecier z octem i gotować do zgęstnienia. Przyprawy zemleć, dodać do przecieru wraz z solą i cukrem, dobrze przemieszać, chwilę pogotować.

Gorącą musztardę wkładać do wyparzonych słoików, od razu je zamykając.

Napełnione słoiki ustawiać odwrócone do góry dnem, gdy ostygną, przechowywać w chłodnym miejscu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Roladki z karczku

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

ładny karczek - 6 plastrów
musztarda
ogórek kiszony pokrojony w plasterki
pieprz
przyprawa do mięsa z grilla
czosnek zmiażdzony-duży ząbek
oliwa
papryka czerwona

Sałatka pomidorowa z kokardkami

Forma potrawy: Sałatki

4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Zupa pomidorowa z kukurydzą

Forma potrawy: Zupy

0,75 kg pomidorów
10 dag cebuli
10 dag tłuszczu
pół litra mleka
30 dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina

Sałatka pomidorowa ze śmietaną

Forma potrawy: Sałatki

 
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz