Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
kolendra
sól
5 dag musztardy
Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć lekko na oleju. Pomidory pokroić na ćwiartki, dodać do cebuli, rozgotować i przetrzeć.
Połączyć przecier z octem i gotować do zgęstnienia. Przyprawy zemleć, dodać do przecieru wraz z solą i cukrem, dobrze przemieszać, chwilę pogotować.
Gorącą musztardę wkładać do wyparzonych słoików, od razu je zamykając.
Napełnione słoiki ustawiać odwrócone do góry dnem, gdy ostygną, przechowywać w chłodnym miejscu.
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
ładny karczek - 6 plastrów
musztarda
ogórek kiszony pokrojony w plasterki
pieprz
przyprawa do mięsa z grilla
czosnek zmiażdzony-duży ząbek
oliwa
papryka czerwona
Sałatka pomidorowa z kokardkami
Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
0,75 kg pomidorów
10 dag cebuli
10 dag tłuszczu
pół litra mleka
30 dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina
Sałatka pomidorowa ze śmietaną
Forma potrawy: Sałatki
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz