MENU
ZWIŃ MENU

Chutney pomidorowy

Formy potrawy: Sosy, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli

Przyrządzanie

Papryczkę chili oczyścić z ziaren, pomidory oczyścić z pestek i twardych części takich jak szypułki i ich nasadki, imbir obrać.

Papryczkę, pomidora i imbir pokroić w drobną kostkę, wrzucić na teflonową patelnię, doprawić cukrem i resztą przyraw, zmieszać i smażyć około 15 - 20 minut do czasu odparowania soku z pomidorów. Gotowe.

Chutney pomidorowy nadaje się jako dodatek do mięs, serów ale także do krakersów lub bułki. Sos można przechowywać w słoikach.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chutney pomidorowy z jabłkami

Forma potrawy: Przetwory

kg dojrzałych pomidorów
50 dag kwaśnych jabłek
25 dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12 dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30 dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli

Chutney dyniowo-pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

400 g dyni
300 g pomidorów
sól
2 duże cebule pokrojone w talarki
2 ząbki czosnku pokrojone w słupki
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
250 ml octu
200 g brązowego cukru

Chutney ananasowy

Forma potrawy: Przetwory

25 dag ananasa z puszki
2 jabłka
2 gruszki
2 ząbki czosnku
50 g rodzynków
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu winnego
sól
imbir