cojemy.pl > Desery > Konfitura z winogron i orzechów

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Konfitura z winogron i orzechów

Formy potrawy: deser, przetwór, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki potrawy

2kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5kg cukru kryształ
25dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody

Przyrządzanie

Dokładnie umyć winogrona, obrać, wyjąć pestki, włożyć do miedzianego rondla, dodać cukier, goździki i cukier waniliowy, odstawić na około 15-20 minut.
Postawić rondel na ogniu, kiedy puści się sok dolać szklankę wody i mieszająć gotować na małym ogniu.
Gdy owoce zaczną się pienić dodać średnio skruszone orzechy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Kiedy konfitura zacznie brązowieć, dodać cukier delikatnie mieszając.
Smażyć jeszcze przez kilka minut, po czym zgasić ogieć i pozostawić konfiturę do wystygnięcia.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Cynamon (laska cynamonu), Goździk, goździki, Orzechy, Wanilia, Winogrona

Podobne przepisy

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5dag mielonych orzechów włoskich
20dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15dag masła
5dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
» zobacz przepis

Ciasto z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
po 20dag zielonych i ciemnych winogron
25dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3dag mielonych orzechów laskowych
25dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych

Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa
» zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
» zobacz przepis

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g miąższu dyni
100g śliwek węgierek
200g winogron
2 jabłka
50g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
» zobacz przepis

Zupa z orzeszków ziemnych

Forma potrawy: Zupa
mleko z orzechów kokosowych
10dag orzeszków ziemnych
pieprz, sól
grzanki
» zobacz przepis

Sałatka z kurczaka w ananasie

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50g orzechów włoskich
1 brzoskwinia

Sos:
250g majonezu
250ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sandwicze z kremem serowo-orzechowym

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4dag masła
10dag łagodnego sera żółtego
3dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka
» zobacz przepis

Ryż zapiekany z winogronami

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
 
Do podania:
sos beszamelowy
» zobacz przepis

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sos
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Szaszłyczki z wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
0,5kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju

Do podania:
ryż,
sos sa-teh
» zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła

Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Konfitura z pomarańczy

Forma potrawy: Przetwór
1kg pomarańczy
750g cukru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.