2 kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5 kg cukru kryształ
25 dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody
Dokładnie umyć winogrona, obrać, wyjąć pestki, włożyć do miedzianego rondla, dodać cukier, goździki i cukier waniliowy, odstawić na około 15-20 minut.
Postawić rondel na ogniu, kiedy puści się sok dolać szklankę wody i mieszająć gotować na małym ogniu.
Gdy owoce zaczną się pienić dodać średnio skruszone orzechy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Kiedy konfitura zacznie brązowieć, dodać cukier delikatnie mieszając.
Smażyć jeszcze przez kilka minut, po czym zgasić ogieć i pozostawić konfiturę do wystygnięcia.
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10 dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
Forma potrawy: Przetwory
dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru
Forma potrawy: Ciasta
po 20 dag zielonych i ciemnych winogron
25 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3 dag mielonych orzechów laskowych
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych
Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa