Przetwory z przyprawami
Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy
500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400g cukru żelującego
2 łyżki winiaku
kg papryki
25dag cebuli
40dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek
Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru
180g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
50dag malin
50dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50dag cukru żelującego
25dag świeżego chrzanu
50ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
1kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2kg cukru
10kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku
Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli
1,5kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego
Składniki na 4 słoje
kg miąższu arbuza
0,25kg brzoskwiń
sok z dwóch cytryn
kg cukru żelującego
40g wódki