Przetwory z solą kuchenną
Kolorem zielonym zaznaczono sól kuchenna
5kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
10kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku
Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli
pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli
kg średniej wielkości pomidorów
4 łyżki soli
2 łyżki oleju
kilka ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
listek laurowy
0,5 łyżeczki estragonu
młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz
1kg czosnku
sól
Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody
50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól
6kg buraków
2kg papryki
7 dużych cebul
Zalewa:
1 szkl. wody
1 1/2 szklanki octu
2 płaskie łyżki soli
1 1/2 szklanki cukru
Ogórki
Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
1kg fasolki szparagowej
zalewa:
2 szklanki wody
1dag soli
0,5dag kwasku cytrynowego
0,5dag cukru