2kg gruszek twardych i mało dojrzałych
goździki
5dag korzenia imbiru świeżego
kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
750-800ml ( 3 szklanki) octu winnego białego
750-800ml wody
50dag cukru
skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
Obrane gruszki przepołowić na pół, wyciąć z nich gniazda nasienne. Imbir po obraniu pokroić na cienkie paski.
Przygotować zalewę. Do rondla wlać wodę i ocet, dodać skórkę z cytryny, imbir, cynamon, cukier oraz gałkę. Następnie mieszankę tą zagotować, po czym zestawić z ognia.
Połówki gruszek należy nafaszerować goździkami, następnie umieścić w zalewie, nakryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Owoce przełożyć do gorących słoików.
Zalewę należy gotować kolejne 15 minut po czym gorącą zalać gruszki w słoikach tak aby zalewa dokładnie wszystkie zakrywała.
Przed zamknięciem słoików, zakrętki należy przetrzeć od wewnątrz wódką lub spirytusem. Dokładnie zakręcić słoiki.
Pod kocem ostudzić.