Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4
50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mąki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
Słoninę pokroić w kostkę i stopić, aż się zarumieni. Pureé ziemniaczane doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać słoninę, mrożone pory i wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy sufletowej.
Pomidory umyć, usunąć szypułki, pokroić w grube plastry i ułożyć na puree. Na wierzchu ułożyć różyczki mrożonego kalafiora. Stopić masło, dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę. Zalać mlekiem, gotować 2 minuty. Wsypać starty ser.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać zawartość formy tym sosem i posypać resztką tartego sera.
Zapiekać przeź 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż suflet nabierze złocistobrązowego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki.
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 580 kcal.
Kalafiory w zalewie pomidorowej
Forma potrawy: Przetwory
60 dag kalafiora
sól
cukier do smaku
2-3 szkl. przecieru pomidorowego
Forma potrawy: Ciasta
0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
Forma potrawy: Zupy
kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła
Forma potrawy: Zupy
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna