50dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50g wędzonej słoniny
50dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25g masła
20g mąki
1/2 litra mleka
20dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
Słoninę pokroić w kostkę i stopić, aż się zarumieni. Pureé ziemniaczane doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać słoninę, mrożone pory i wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy sufletowej.
Pomidory umyć, usunąć szypułki, pokroić w grube plastry i ułożyć na puree. Na wierzchu ułożyć różyczki mrożonego kalafiora. Stopić masło, dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę. Zalać mlekiem, gotować 2 minuty. Wsypać starty ser.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać zawartość formy tym sosem i posypać resztką tartego sera.
Zapiekać przeź 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż suflet nabierze złocistobrązowego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki.
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 580 kcal.