cojemy.pl > Dania główne > Kaczka nadziewana jabłkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Kaczka nadziewana jabłkami

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki

Przyrządzanie

Danie z kuchni staropolskiej.

Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą, połową majeranku i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są duże, przekroić na pół. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i posypać pozostałym majerankiem.

Kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć,przełożyć do brytfanny posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Kaczkę i ziemniaki lekko posypać solą i pieprzem.

Piec półtorej godziny w piekarniku początkowo nagrzanym do temp. 200-250°C i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień.

Po upieczeniu wyjąć jabłka, a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku, formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i pieczonymi ziemniakami. Przybrać jabłkiem z borówkami, gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Borówki, Jabłka, Kaczka, Majeranek, Pieprz, Pietruszka, Sałata, Smalec, Sól kuchenna, Ziemniaki

Podobne przepisy

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Kaczka z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g
» zobacz przepis

Kaczka po pekińsku

Forma potrawy: Danie główne
1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna

Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw
» zobacz przepis

Pieczona kaczka po poznańsku

Forma potrawy: Danie główne
1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól
» zobacz przepis

Ziemniaki z jabłkami-funggi

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
2 jabłka podzielone na ćwiartki
3 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
3 łyżki masła
1 posiekana cebula
sól
6 obranych i pokrajanych w kostkę ziemniaków
2 łyżki wytrawnego białego wina
» zobacz przepis

Czarnina

Forma potrawy: Zupa
1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny
» zobacz przepis

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
» zobacz przepis

Cukinia nadziewana z szynką

Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól

Do podania:
bułki
» zobacz przepis

Faszerowany jabłkami pstrąg z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
pstrągi 4 szt
jabłka kwaskowate 4 szt
sok z cytryny
sól
pieprz
» zobacz przepis

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
1kg filetów śledziowych
0,5kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
» zobacz przepis

Dynia hokkaido nadziewana

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
150g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100g śmietany kremowej
100ml mleka
100g startego sera gouda
sól
» zobacz przepis

Ciasto maślane z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
40dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10dag miękkiego masła

Dodatkowo:
7dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.