Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
2-3 ziemniaki
5 dag - suszonych grzybów
1 - łyżeczka kminku
0,2 l - kwaśnej śmietany
2 - jajka
1 - łyżeczka mąki
1 - łyżeczka białego octu winnego
sól, pieprz, woda
Kminek dorzucamy do wrzątku, suszone grzyby namoczone prze całą noc z wodą, który dodajemy do wody z kminkiem, natomiast grzyby delikatnie kroimy, po czym dodajemy do garnka z wodą i z kminkiem, solimy, dodajemy pokrojone w grubą kostkę obrane ziemniaki i całość gotujemy.
Po zagotowaniu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i po zahartowaniu dodajemy do gotującej się zupy dodajemy odrobinę octu winnego i wrzucamy na końcu 2 jajka i całość mieszamy podajemy do jedzenia dodając świeży koperek pocięty na wierzch zupy.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii