Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
Kotlety z należy umyć, osuszyć, oczyscić, poobijać lekko tłuczkiem. Następnie doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i cebulę. Smażyć przez ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać tartą bułkę, dodać parmezan i pietruszkę. Wymieszać.
Przygotowanym farszem posmarować kotlety. Każdy z nich nakryć cienkim plasterkiem słoniny. Skropić bulionem. Kotlety zawinąć w natłuszczony papier lub folię aluminiową.
Kotlety przełożyć do naczynia lub na ruszt piekarnika ogrzanego do temp. 190 st. C. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu odwinąć z papieru lub folii, podawać z kartoflami purée i czerwoną kapustą.
Grillowane kotlety baranie z ziołami
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
Schab karkowy z grilla (z rusztu)
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól