cojemy.pl > Dania główne > Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z boczkiem, cebulą i papryką

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki potrawy

8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200g parmezanu
200g pieczarek
3 łyżki masła
20g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta

Przyrządzanie

Kotlety z należy umyć, osuszyć, oczyscić, poobijać lekko tłuczkiem. Następnie doprawić solą i pieprzem.
 
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i cebulę. Smażyć przez ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać tartą bułkę, dodać parmezan i pietruszkę. Wymieszać.
 
Przygotowanym farszem posmarować kotlety. Każdy z nich nakryć cienkim plasterkiem słoniny. Skropić bulionem. Kotlety zawinąć w natłuszczony papier lub folię aluminiową.
 
Kotlety przełożyć do naczynia lub na ruszt piekarnika ogrzanego do temp. 190 st. C. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu odwinąć z papieru lub folii, podawać z kartoflami purée i czerwoną kapustą.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Baranina, Bulion, Bułka tarta, Cebula, Czerwona kapusta, Masło, Parmezan (rodzaj sera żółtego), Pieczarki, Pieprz, Pietruszka, Ser żółty, Sól kuchenna, Słonina, Ziemniaki

Podobne przepisy

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Forma potrawy: Danie główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250ml bulionu (może być z kostki)
120g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
» zobacz przepis

Grillowane kotlety baranie z ziołami

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
» zobacz przepis

Schab karkowy z grilla (z rusztu)

Forma potrawy: Danie na grilla
1kg schabu karkowego
150g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól
» zobacz przepis

Kotlety schabowe w winie

Forma potrawy: Danie główne
1,2kg schabu bez kości
100g migdałów
250ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
» zobacz przepis

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10dag mąki
sól
Farsz:
4dag oliwy
8dag cebuli
20dag kiełbasy,
20dag pieczarek
5dag sera twardego
4dag masła
sól, pieprz
» zobacz przepis

Cordon bleu z brokułami

Forma potrawy: Danie główne
4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania
» zobacz przepis

Makaron z cielęciną

Forma potrawy: Danie główne
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia
» zobacz przepis

Kotlety jagnięce aromatyczne

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 kotletów jagnięcych
2 łyżki pokrojonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
otarta skórka z 1 pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
połowa kapusty chińskiej, pokrojonej w paski
225g małych, poćwiartowanych pomidorków
50g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 łyżki przyrumienionych ziarenek sezamowych
» zobacz przepis

Pory zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Danie główne
4 pory
25dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
» zobacz przepis

Kotlet schabowy z jabłkiem

Forma potrawy: Danie główne
1kg ziemniaków
4 kotlety schabowe
4 łyżki oleju
4 cebule
4 jabłka
6 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
8 gałązek tymianku
8 łyżek śmietany kremówki

Do dekoracji:
kilka gałązek natki pietruszki lub tymianku
» zobacz przepis

Kotlety de Volaille z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
4 piersi z kurczaka
20dag pieczarek
masło do smażenia
5dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10dag tartej bułki
sól, pieprz

Do podania:
frytki
pomidory
» zobacz przepis

Selery zapiekane

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
2 średniej wielkości selery
25dag chudego białego sera
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
0,5 papryki zielonej
0,5 papryki czerwonej
6 zielonych nadziewanych oliwek
3 jaja
1 łyżka swieżych posiekanych: koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
sól
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.