15dag pieczarek
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
400ml rosołu
3 łyżki śmietany
kminek, sól, pieprz biały
natka pietruszki
Do dekoracji:
szczypiorek
Pieczarki oczyścić - np. wilgotną ściereczką, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
W rondlu rozgrzać masło, włożyć cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki, smażyć równocześnie nieszając przez kilka minut.
Oprószyć mąką, krótko zasmażyć, nie przerywając mieszania. Wlać zimny rosół cały czas mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek, zagotować.
Do wrzątku włożyć pokrojone ziemniaki, gotować pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania do zupy wlać śmietanę.
Do smaku przyprawić do solą, białym pieprzem i kminkiem. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, listki natki oderwać od gałązek, pokroić w cienkie paseczki, a szczypiorek drobno posiekać.
Gotową zupę przelać do czterech talerzy lub kokilek, każdą porcję posypać natką pietruszki i szczypiorkiem. Zupę podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.