schab 60 dag
ziemniaki 0,5 kg
Marynata
olej 100 ml
ocet winny 1 łyżeczka
kolendra, świeża, posiekana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa vegeta śródziemnomorska pikantna 1 łyżka
Sos
pasta warzywna "ajvar" 10 dag
majonez 10 dag
jajka ugotowane na twardo 3 szt
natka pietruszki posiekana 2/3 łyżki
pieprz
Schab środkowy lub korkowy kroimy w plastry, wkładamy do marynaty na 1 godzinę i odstawiamy w chłodne miejsce.
Każdy kotlet przekrawamy na środku i wywijamy jak ciasto na faworki (chrust).
Tak uformowane mięso układamy na ruszt i smażymy.
Podajemy z ziemniakami pieczonymi w folii aluminiowej z dodatkiem masła koperkowego, jak również z sosem przygotowanym z wyżej podanych składników.